IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
14:20 | 6 юли 2020
Обновен: 14:48 | 20 април 2024

Единственото лечение на коронавируса засега e с хидроксихлорохин

СЗО спря изпитанията с антималарийното лекарство

По материала работи: Ставри Таргов
Единственото лечение на коронавируса засега e с хидроксихлорохин

Единственият начин на лечение на коронавирус, който се наложи в световен мащаб е с антималарийното лекарство хидроксихлорохин, коментира шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Той допълни, че това лекарство е било основното средство, с което се лекуваха пациентите в Китай заедно с още около 15 медикамента.
 

От два дни СЗО каза, че прекратява изследванията с хидроксихлорохин, но без да се мотивира. „Този препарат се използва в цяла Латинска Америка, в Африка и в някои европейски страни и той все още не е отхвърлен като метод за лечение на заболяването“, каза Мутафчийски.

 

Той обаче предупреди, че не се препоръчва за извънболнично лечение, защото може да доведе до услужения при пациенти с други заболявания.

 

А що се отнася до клиничните изпитания на продукта Ивермектин, за който Българския Ветеринарен Съюз предупреди, че може и да е опасен, шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че както при всеки продукт има противопоказания.

 

Медикаментът се използва от десетки години за лечение на пазарити, в края на месеца, след като са готови първичните данни и техния анализ, ще оповестим повече, каза той.

 

По думите му е важно прилагането на такива медикаменти на такъв етап да се правят при клинични изпитвания, а екип от специалисти е преценил каква доза да се приложи за лечение на коронавируса.

 

Още новини от страната на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна