IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
09:52 | 14 юли 2020
Обновен: 21:21 | 24 февруари 2024

Пуснаха хляб по 50 лева в София

Насъщният е подходящ за спазващите кето диета и за хранещите се безглутеново

По материала работи: Ставри Таргов
Пуснаха хляб по 50 лева в София

50 лева струва един безглутенов кето хляб в центъра на София. Купуват по 1-2 дневно, правят и по поръчка. Една филия от насъщния се предлага срещу 5 лева. В рецептата има само три продукта.

 

В социалните мрежи снимката на тежащия 1,3 кг хляб предизвика бум от коментари, като според част от публиката цената е абсолютно безумна и непосилна, а според останалите - инвестицията в качествена храна води до спестени разходи от лекари.

 

Насъщният е подходящ за спазващите кето диета и за хранещите се безглутеново. В рецептата му има само три продукта, обясниха за “Труд” занаятчиите от малка пекарна в центъра на София. Хлябът се приготвя основно от бадемово брашно, с малко кокосово в добавка и 18 био яйца.

 

Според производителите се продава почти без надценка, тъй като качествено бадемово брашно струва 30 лв./кг, а влаганите био яйца излизат около 12 лева. Средно на ден продават 1-2 самуна, като в пекарната може да се поръча и по-малък като размер хляб. 500 грама от кето продукта излизат 20 лв., а филия хляб можете да опитате срещу 5 лв.

 

Срокът на годност на продукта е от 3 до 5 дни, тъй като е без консерванти, но предвид малкото вложени продукти и липсата на набухвател остава годен за консумация и след двойно по-дълъг период.

 

Скъпо е да се храниш с качествени храни, вместо с пълни с вредни продукти, категорични са производителите.

 

Цената на пазара се определя от търсенето, обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. Клиентите трябва да следят основно за това производителят да е легален, за да се гарантира, че използва качествени суровини в производството си.

 

Близо 50 на сто към момента е делът на сивия сектор в хлебопроизводството и държавата губи милиони всяка година, обясни Кушкушева.

 

И допълни, че се очаква това да се промени през септември, когато бъде готова наредбата към Закона за храните за регистрация на доставчиците.

Коментари

Новини Варна