IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
08:35 | 14 август 2020
Обновен: 20:27 | 12 март 2024

8 нови оборудвани линейки получи ВМА

Реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната

По материала работи: Ставри Таргов
8 нови оборудвани линейки получи ВМА

Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА).
Те са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19.

 

В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури, реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната.

 

Нашето разбиране е, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болници, не само на софийската – и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата, коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

 

Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.

 

Особен акцент е изключителното им оборудване, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали.

 

Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение:

 

Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения, подчерта генерал-майор Мутафчийски.

 

Черно море
 

Коментари

Новини Варна