IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Общество
10:50 | 28 септември 2020
Обновен: 04:13 | 19 април 2024

Как да изгоним гларусите от контейнерите - в Бургас вече решиха проблема

Птиците разснасят отпадъците от кофите за смет из целия град

По материала работи: Слав Велев
Снимка: "Труд"

Нови контейнери за смет прогониха гларусите от Бургас. Птиците, които оглушаваха с крясъците си жители и гости край морето, вече ги няма. Причината сто процента се крие в поставянето на модерните контейнери за отпадъци, поставени в морския град, коментират хората. Така символът на Бургас - гларусът, оставен без храна е потърсил други територии за заселване, предаде "Труд".

 

Всеизвестно е, че гларусите са мързеливи и се хранят основно от отпадъците в кофите за смет. Когато обаче старите контейнери бяха заменени с нови, затворени, те са останали без храна и са отлетели. Първоначално се опитаха да пробват нова тактика - агресия. Нападаха малки деца със сандвичи и пици в ръцете, но номерата им не минаха и те изчезнаха. Най-сетне настана тишина, при положение, че години наред популацията им е била бич за града. Налагало се е кметове да разпореждат "да се пробиват снесените яйца на птици, наречени „ГларОси“, за да не се излюпят. Да развалят и гнездата, защото те извършват пакости върху сградите, крякат силно сутрин, унищожават малки пиленца и пр.“, четем в архивите на старите вестници. 

 

"Сега се радвате, но скоро ще почувствате липсата", коментират бургаски зевзеци. Те припомнят, че всъщност гларусът има дълбока емоционална стойност за всеки бургазлия. Незабравимият морски спасител и зевзек Петьо Пандира е най-известният "гларус". Такива са в миналото и всички морски стражи, ценители на хубостите основно на германките, чехкините и полякините. Естествено и на нашенките. Сега, гларусите изчезнаха глобално- и мъжете, и птиците, смеят се бургазлии и си създават разтуха по време на пандемията.

 

Малцина знаят, че гларусите са добър помощник на спасителите по време на сезона. Те показват кога мъртвото вълнение си е отишло - когато започват да кацат върху вълните. Връхлети ли брега, само летят над тях с крясъците си.

 

Между другото паметникът на Пандира в Морската градина е с гларус в едната ръка. Бронзовата птица бе открадната от двама влюбени - момиче и момче /деянието им бе запечатано на камерите/ и после се наложи общината да я възстановява, т.е. да даде средства за нов. 

 

"Без гларуси си е грозно. Неприлично тихо", сърдито коментират пенсионерите. Бургаски поети пък припомниха стихотворението на Христо Фотев: "Този влак за Бургас е тъй бавен", с носталгия за очарованието на Бургас и за символите му - плажът и гларусът. Да не стане така, че на идните поколения да трябва да им показваме гларусите на картинка, умуват те.

Коментари

Новини Варна