IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
09:03 | 19 октомври 2020
Обновен: 04:18 | 19 април 2024

За 48 часа вирусът го помля. А той – професорът гореше в професията си

Първият PCR тест е отрицателен, но вторият потвърждава, че гинекологът е заразен с COVID-19

По материала работи: Ставри Таргов
За 48 часа вирусът го помля. А той – професорът гореше в професията си

Само седмица преди да се разболее от коронавирус, обичаният и уважаван от хиляди пациенти и колеги акушер-гинеколог д-р Георги Хубчев се явил на защита на професурата си. Той обаче така и не дочакал официалното решение, с което е обявен за професор. От няколко години водеше лекции по акушерство и гинекология в Русенския университет.

 

Решението, че е професор, излиза ден след като медикът вече е в реанимацията на бургаската УМБАЛ “Дева Мария”, в която работи като началник на АГ отделението. Състоянието му се влошава изключително бързо, за 48 часа коронавирусът буквално изяжда организма му, разказват медици от бургаската болница.

 

За 66-годишния д-р Хубчев, носител на приза

 

“Лекар на
годината”
за 2019 г.,

 

всичко започва на 1 октомври. След поредния натоварен ден в болницата, в който е извършил няколко тежки операции, медикът споделя с колеги, че не се чувства добре. На следващия ден не идва на работа, което е необичайно за него.

 

Той винаги е готов да се притече на помощ, пристига за минути при спешни случаи, без да жали времето си. Обажда се в отделението и моли да му включат система у дома, защото не е добре.

 

За съжаление, състоянието му се влошава с часове. Първият PCR тест е отрицателен, но вторият потвърждава, че гинекологът е заразен с коронавирус. За 48 часа показателите на д-р Хубчев рязко се сриват.

 

Приет е директно
в реанимацията

 

на УМБАЛ “Дева Мария”, а негови колеги започват прилагането на медикамента ремдесивир. Следват консултации със специалисти не само в България, но и по цял свят. Болницата не жали сили и средства, за да спаси лекаря, направил толкова много за медицината не само в Бургас, но и в страната. Опитва се всяко възможно лечение, което се прилага по света, но подобрение не настъпва.

 

“Не искам да сугестирам някой и да правя драма, но буквално вирусът смля този човек за 48 часа. Който както иска да го разбира. Това е истината за този пациент, докато други дори не разбират, че са болни. Ако някой смята, че това нещо е измислица, жестоко се лъже”, казва анестезиологът д-р Христо Якимов, зам.-директор на болницата.

 

На извънреден брифинг часове след кончината на д-р Хубчев медицинското ръководство обяснява, че при лечението на изтъкнатия гинеколог са използвани не само медикаментът ремдесивир, но и сърфактант и плазма, както и всички мерки за вентилация.

 

Макар до последно да избягват поставянето на заразения доктор на апаратна вентилация, това все пак е неизбежно. Няколко дни по-късно - в 1,30 ч на 17 октомври 66-годишният медик губи битката с коварния вирус.
Основните поражения, които COVID-19 е нанесъл, са в белия дроб на лекаря. Останалите му органи до последно работели добре. Всички в болницата са потресени - д-р Хубчев

 

не е имал
придружаващи
заболявания,
спортувал
редовно, бил
вегетарианец

 

На 66 г. изглеждал като 50-годишен, енергичен, активен, позитивен. “Всеки ден работех с него, оперираше по 10 часа на ден. Аз, който съм по-млад от него, се изморявам, а той след 10-часова операция ходеше да играе футбол. Водеше активен живот и беше изключително отдаден на професията си”, казва д-р Якимов.

 

“Отиде си един голям човек, феномен в неговата област. Загубата не е на местно ниво, а е национална загуба. COVID успя да вземе една голяма жертва. Силите на болница “Дева Мария” ще се пренасочат към лечението на тази болест. Д-р Хубчев не беше обикновен човек за болницата. Ние като негови приятели и колеги имаме ангажимента името му да се помни за дълго време”, каза собственикът Семир Абумелих.

 

Той заяви, че е готов да предостави цялата болница на разположение на министъра на здравеопазването. “Ако реши, може да я направи инфекциозна само за COVID-19”, заяви Абумелих. Апелира да се спре с глупавия спор помагат ли маските и още по-абсурдната полемика има ли коронавирус.

 

“Защо трябва да има изобщо съмнения? Защото не сме видели един да умира. Аз видях вече. Така ли трябва да стане - всеки българин да види друг, който умира, за да повярва?”, покрусен е Абумелих.

 

Той е човекът, който още от самото създаване на болницата кани д-р Хубчев да работи за него. Да дойде в Бургас и да развие акушер-гинекологията като един от най-добрите поливалентни специалисти в своята област, които в България се броят на пръсти.

 

По онова време д-р Хубчев вече е

 

национален
консултант по
акушерство и
гинекология,

 

живее и работи в Русе, където завежда клиниката по акушерство и гинекология в областната болница. Опитният лекар започва работа в Бургас като гостуващ, пътува редовно до морския град, реагира светкавично при екстремни ситуации, спасявайки десетки животи. Преди година и половина се установява трайно в Бургас и поема ръководството на АГ отделението в УМБАЛ “Дева Мария”.

 

“Още докато живееше в Русе, е идвал по всяко време на денонощието, спасил е няколко родилки с ДИК синдром (патологично активиране на кръвосъсирването - б.а.). Освен това д-р Хубчев бе изключителен специалист в урогинекологията, въвеждайки нови методи в тази област.

 

Помогнал е на много жени, страдащи от иконтиненция (изпускане на урина - б.а.), отново да започнат да водят нормален социален живот”, казва Адриана Палазова, директор на МЦ “Дева Мария”.

 

Тя си спомня как по време на уъркшоп в болницата с двама световноизвестни урогинеколози, организиран от д-р Хубчев, българският медик смайва с уменията си. “Наблюдавайки операция, която извършва д-р Хубчев, негов колега от Варна - доцент, съвсем искрено сподели, че му иде да си скъса дипломата”, казва Адриана Палазова.

 

“Когато спасяваше, д-р Хубчев спасяваше по два живота - и на майката, и на бебето. Привилегия е да си работил с него, и то по няколко направления, а на мен ми стана като баща, макар че имам живи и здрави родители”, разказва пред “24 часа” д-р Георги Пранджев, бивш специализант в УМБАЛ “Дева Мария”, сега лекар в АГ клиниката на д-р Григор Горчев в Плевен.
“И това дължа на д-р Хубчев. Решен съм да продължа неговото дело. Най-силно впечатление ми правеше добротата му.

 

Правеше добро
на всички, дори
на враговете си

 

Тогава не го разбирах, но той знаеше, че е над тях. За него с пълна сила важеше мисълта на Бетховен “Не се сещам за друг признак на превъзходство освен добротата. Едва на шестия месец след работата си в болницата разбрах истинските му години. Не му личаха, а в операционната беше толкова издръжлив, че пред него аз се чувствах като развалина”, казва младият доктор.

 

Спомня си уроците на д-р Хубчев, че в медицината не е само четене, че е нужно лекарят да се поддържа в добро здраве, за да е добър и полезен в професията. “Той

 

се гордееше с
това, че е един
от
поливалентните
специалисти в
гинекологията,

 

което е изключително рядко срещано. Питал съм го какво означава да си успешен в професията, а той ми казваше - да имаш визия за това, което искаш да постигнеш, независимо от лишенията. Успяваше да те хване от най-ниската точка в живота ти и да те постави обратно на картата”, благодарен е д-р Пранджев.

 

У младите лекари д-р Хубчев първо търсел няколко простички качества - дали имат желание за работа и какво е отношението им към хората. Казвал, че останалото идвало с времето. Не пестял сили да предаде опита си на специализантите, привиквал ги по всяко време на деня в кабинета си и започвал с лекциите. Нещо, което също се среща изключително рядко в нашата гилдия, казва д-р Пранджев.

 

Самият д-р Хубчев е възпитаник на Медицинския университте в Плевен, който завършва през 1980 г. Освен гинекология има специализации по тазова и лапароскопска хирургия, урогинекология, онкогинекология, гинекологична ендокринология и 4D ехография (пренатална диагностика). В началото на 2018 г. защитава дисертация на тема “Оперативно лечение на стрес-инконтиненцията при жените”. Известен е в медицинските среди с

 

редица
иновативни
подходи при
лечение

 

на гинекологични заболявания, член на Европейската асоциация по урогинекология.

 

След като става Лекар на годината за 2019 г., д-р Хубчев получава почетния приз на община Бургас “Ключът от кулата” за огромните му заслуги към развитието на медицината в морския град. Само преди няколко дни бе номиниран от колегите си за “Лекар на Бургас 2020” - за висок лекарски професионализъм, морал и етика.

 

“Съболезнования на семейството и на всички, които го обичаха! Завинаги ще го помня с любов и благодарност!”, каза кметът Димитър Николов. Поклонението пред проф. д-р Георги Хубчев ще бъде от 12,30 ч. на 20 октомври в Бургаския траурен парк, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна