IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
16:13 | 20 октомври 2020
Обновен: 19:19 | 24 март 2024

Мъртва риба разбуни духовете в Златарица

Съмненията падат върху местна мандра

По материала работи: Ставри Таргов
Мъртва риба разбуни духовете в Златарица

Мъртва риба в екологично чист район на Велико Търново изкара на протест жителите на Златарица. В региона няма промишленост, хората предполагат, че причината за замърсяването е местна мандра.

 

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира и е възложила проверка по случая, която да установи има ли замърсяване на реката и каква е причината за отравянето на рибата.

От регионалната екоинспекция заявиха, че са направили проверка по случая. От измерените показатели става ясно, че няма химическо замърсяване или недостиг на кислород във водата.

 

"По данни на еколога на община Златарица наличието на измряла риба е наблюдавано още в петък, след интензивен дъжд и покачването на нивото на река Златаришка. Водата е била силно замътнена, което може и да е причина за мора на рибата", каза експертът от РИОСВ – Велико Търново, инж. Гинка Савчева.

 

Хората разказват, че реката се ползвала за питейни нужди преди години. Сега обаче от нея се носи неприятна миризма.

 

Жителите на Златарица организираха и подписка, която ще изпратят до главния прокурор с искане за проверка по случая. Освен това те настояват да се изгради пречиствателна станция, за да се избегне замърсяването на водата.

 

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна