IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
15:18 | 23 октомври 2020
Обновен: 21:12 | 26 март 2024

Стара Загора е на I място в Европа по смъртност от мръсен въздух

Това сочат данни от доклад

По материала работи: Ставри Таргов
Стара Загора е на I място в Европа по смъртност от мръсен въздух

Доклад на Европейския алианс за обществено здраве показва, че Стара Загора е на първо място по смъртност от мръсен въздух в Европа. В същото врем от общината отчитат трайна тенденция за подобряване качеството на атмосферния въздух.

 

Проучването е продължило една година, а при изследването е установено, че 85% от населението в община Стара Загора умира от заболявания, причинени от лошия атмосферен въздух.

 

Това заяви Пламен Таушанов - председател на Българската асоциация на пациентите, участник в изготвянето на доклада:

 

"Най-голяма е заболеваемостта в Стара Загора от болести на дихателната система. Тенденцията е за увеличаване на заболеваемостта сред децата - остри бронхити и бронхиолит. Основният причинител за замърсяване на област Стара Загора са ТЕЦ-овете, които замърсяват със серен диоксид".

 

Маргарита Георгиева от отдел "Екология и гори" в община Стара Загора обаче обясни, че се наблюдава ясна тенденция за подобряване качеството на въздуха в града от 2013 година насам:

 

"Единственият показател, по който ние имахме проблем, бяха фините прахови частици, но от 2017 година вече сме и в норма и по този показател".

 

Юлиян Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник на Европейската климатична фондация, коментира, че Стара Загора не е с най-мръсния въздух, а подобни бомбастични заглавия от последните дни са крайно некоректни, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна