IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
09:49 | 9 юли 2020
Обновен: 09:05 | 21 април 2024

Румен Радев иска от началника на НСО да разгледа нуждата от охрана за Доган и Пеевски

Според Даниела Дариткова президентът бяга от отговорност

По материала работи: Ставри Таргов
Румен Радев иска от началника на НСО да разгледа нуждата от охрана за Доган и Пеевски

Президентът Румен Радев е възложил на началника на НСО да се разгледа нуждата от охрана за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Днес Красимир Станчев трябва да свика комисията, която взима решение за персоналната охрана на политици.

 

След разговор на президента с шефа на НСО се е изяснило, че участниците в конфликта с лидера на "Да, България" Христо Иванов близо до парк "Росенец", са служители на НСО. Затова на ход е служебна проверка.

 

Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е от НС, изтъкна Радев. Президентът беше категоричен, че като му се вменява отговорност, трябва да му се върнат и правомощията.

 

В изявлението си президентът Румен Радев заяви, че допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в ръцете на Народното събрание.

 

Господин Пеевски и господин Доган не трябва да се охраняват от НСО. Това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на господин Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закон от тричленна комисия в състав: председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО, каза Радев.

 

Държавният глава припомни, че по негово настояване миналия декември е била свикана тази комисия, за да се преразгледа необходимостта от охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевки.

 

Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта от такава охрана.


Очаквам комисията, определена по закон в НС, да изпълнява функциите по контрол на Националната служба за охрана. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и при отклонения от законите да се набележат мерки.

 

Радев заяви още, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато се пребори с беззаконието.

 

В предаването на БНТ "Още от деня" председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че в закона много ясно е записано, че ръководството и контролът на НСО се осъществяват от президента. Според нея Румен Радев бяга от отговорност. Тя очаква разследването на НСО, за да стане ясно как тези служители са подготвени да се справят с критични ситуации.
 


Във фейсбук Христо Иванов заяви, че след изявлението на Радев топката сега е у Борисов. "Вчера вместо бързо признание на фактите и извинение, НСО излъга гражданите", каза Иванов. И допълни, че това, което е видял на брега на Росенец, "е безкрайна арогантност, тотално неразбиране на ролята на службата в едно демократично общество".

 

Той настоява за оставката на шефа на НСО ген. Станчев, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна