IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
10:16 | 10 юли 2020
Обновен: 08:41 | 15 април 2024

Борисов: Не ми се иска да разрушим държавата от глупост!(Видео)

Искам да го предотвратя, заяви той

По материала работи: Ставри Таргов
Борисов: Не ми се иска да разрушим държавата от глупост!(Видео)

 

 


Много ми е милата държавата и не ми се иска от глупост да се разруши. Правили сме го много пъти с грешни решения. Иска ми се да го предотвратя, доколкото мога, заяви на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

 

Започвам със събитието с петте медицинските сестри в сградата на парламента. 15 човека не можаха да въведат ред. Преди два дни се разиграва следната случка - видимо публични лица - Христо Иванов е бивш министър и лидер на партия.

 

Видно отива там с цел. Не го виня, всяка партия използва. Как бива посрещнат? На 200-300 метра в имота, няма наблизо човек легнал на пешкира. И аз виждам артист - носи знаме, а другият го бута във водата. Върхът на възмущението ми е захвърлянето от служители на НСО на знамето.

 

През цялото време знаят, че ги снимат. И тези охранители правят всичко възможно това да е най-автентично. Свършва сценката, качват се на колата и отиват да подкрепят. Нинова, Манолова и Румен Петков са от едно котило, но какво прави там Христо Иванов? Христо Иванов отиде да протестира заедно с тези, които го изкъпаха. И щял да ме държи мен отговорен. Защо?", пита премиерът.

 

"Нямаше закон за НСО, ние направихме. В комисията, с която искат да си измият ръцете, участват ДАНС и МВР. Аз изпращам писмото, поканата и дневния ред и на президентските съветници. Благодаря, че винаги са присъствали. Когато шефът на НСО - единствено и пряко подчинен на Радев, той оказва дневния ред.

 

Той може да вземе всякакво решение на базата на своята отговорност. Защо аз да бъда отговорен? Защо не направиха това, когато ДПС не правеше кворум, а заедно с БСП искаше да сваля правителството? Защо тогава не се постави темата за охраната?

 

Или когато ДПС искаше оставките на маса министри и наши коалиционни партньори? Карадайъ винаги е подкрепял решенията на президента Радев и тогава темата с охраната не е стояла. Защо? Защото са били удобни. Сега искат да изкарат, че ДПС и ГЕРБ работят заедно", допълни премиерът.

 

Премиерът припомни, че още през 2018 г. Валери Симеонов е настоявал да се свали охраната на Ахмед Доган. И допълни, че когато е бил заплашен живота на Алексей петров и Иво Прокопиев, също са им били сложени охрана.

 

"Президентът Радев трябва да поеме отговорността за това, че се сваля охраната. В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО. Те трябва да останат да пазят само тримата - държавния глава, председателя на парламента и премиера. За всички останали можем да пращаме полицейски коли", заяви Борисов.

 

Борисов припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от ведомството. Той заяви, че винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента.

 

Според него причината за всички действия срещу управляващата партия са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

 

"Вече няма да може да се фалират банки, ще падат лихвите, няма да може да се теглят пари в кеш, без да светва това в Европа. Днес е най-важният ден, затова се случва сега", каза Борисов.

 

Още на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна