IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
15:35 | 10 юли 2020
Обновен: 15:33 | 19 април 2024

Охраната на парк "Росенец" - до 15 септември, по искане на шефа на НСО

Борисов: Излиза, че правителството брани имот на Доган

По материала работи: Ставри Таргов
Охраната на парк "Росенец" - до 15 септември, по искане на шефа на НСО

Премиерът Бойко Борисов заяви, че излиза, че правителството брани имот на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Това обаче е било направено с писмо на шефа на НСО, обяви премиерът на извънреден брифинг в МС.

 


Борисов изчете писма, според които исканията са да се пази по суша и море територията на парк "Росенец" от 10 юли до 15 септември. Подписът е на шефа на НСО ген. Красимир Станчев.

 

След като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълняват, каза премиерът. Борисов обясни, че в такива случаи след заповед службите действат "по тертип".

 

Добре че разбрах за писмото и то разбрах, когато говорих с кмета Николов (кмета на Бургас Димитър Николов - бел. Ред.) да демонтират бариерата, ако е незаконна, разясни той.

 

Борисов отново настоя, че НСО е изцяло под ръководството на президента Румен Радев.

 

Той възложи на вицепремиера Красимир Каракачанов да се провери - може ли тази заповед да не бъде изпълнена.

 

Сценарият е ясен, виден. Моята заповед е да се намери законова форма, включително след среща с директора на НСО, да се оттегли, коментира премиерът.

 

Преди това вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че нито един моряк или съд от Военноморския флот няма да бъде ангажиран с подобни "необмислени писма и предложения".

 

Той попита обаче ген. Станчев дали НСО няма да вземе мерки с хвърлянето на български флаг, извършено от служител на военизирана служба.

 

Брегът е изключителна държавна собственост. Никой не може да спре граждани да отидат на плаж, но ако решат за митинг или шествия, това е друго, посочи Каракачанов и допълни, че тогава местната власт решава дали ще разреши.

 

"Да начертаеш карта и едва ли не флотът да дойде да те охранява - е порнография", заяви Каракачанов.

 

Вътрешният министър Младен Маринов каза, че във връзка с искането е разпоредил на професионалното ръководство да съблюдава закона.

 

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че може много бързо да пламнат искрите на етническото напрежение и призова "дано сме всички с разума си". Той каза, че има начин да се протестира и се надява да няма сблъсъци при митинги.

 

Още новини от политиката на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна