IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Политика
10:09 | 26 септември 2020
Обновен: 09:42 | 27 март 2024

Шест Ф-16 охраняват небето ни

Те дойдоха в България заради учението “Тракийска пепелянка“

По материала работи: Ставри Таргов
Шест Ф-16 охраняват небето ни

Шест американски изтребителя Ф-16 ще се включат от днес в охраната на въздушното пространство на България, съобщават от МО.

 

Изтребителите Ф-16 дойдоха в България заради учението “Тракийска пепелянка“, но ще останат до края на октомври, съобщава БНР.

 

Това не е първият случай самолети от държави на НАТО да помагат за охраната на натовското въздушно пространство в България, но за първи път това се случва в контекста на очакваните, но закупени машини за страната ни.

 

Според президента Румен Радев пълноценното бойно дежурство с новите изтребители може да се осъществи не по-рано от 2025 - 2026 г. Дотогава със сигурност руските МиГ-29 ще бъдат ползвани.

 

Преди дни висши военни пък посочиха, че присъствието на американски самолети ще фокусира вниманието на българските пилоти върху тренировките, броят на които беше определен от президента като най-нисък от много години насам.

 

Съвместната охрана на въздушното пространство е в интерес на гарантиране на сигурността на съюзниците от НАТО и повишава способностите им за взаимодействие при изпълнение на съвместни задачи, казват от Министерството на отбраната.

Коментари

Новини Варна