IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
15:11 | 27 март 2020
Обновен: 01:19 | 14 март 2024

Предвижда се спад на продажбите между 30% и 50 на сто

Засегнати са всички отрасли на икономиката

По материала работи: Борис Проданов
Предвижда се спад на продажбите между 30% и 50 на сто

Строгите мерки за защита от разпространението на коронавируса са засегнали всички отрасли на икономиката, а през април повечето компании ще бъдат на загуба, смята Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал.


"Повечето предприятия предвиждат спад на продажбите от 30 до 50% за полуобозримо бъдеще. Много от компаниите вече работят с намалено работно време и то не по 4 часа на ден, а седмица отпуска, две седмици работа при това не само в тези сектори, които са засегнати в заповедта на министъра на здравеопазването и им е забранено да работят, а на практика в почти всички икономически дейности", коментира той пред "Фокус".
 

В Европа спряха работа големи компании и корпорации, за които българските фирми са поддоставчици и съответно поръчките към нашите предприятия бързо започнаха да намаляват.

 

Според Васил Велев всички сектори ще пострадат, защото нещата са взаимно свързани.

 

"Даже на пръв поглед тези сектори, които не би трябвало да бъдат засегнати, са засегнати също. Производството на храни например. Те работят също с намален капацитет, защото не работят ресторантите, защото ги няма туристите. Същото важи и за напитките. Да не говорим за тези, които са общоизвестни – културата, театрите, книгите", посочи като пример той.

 

Според него, въпреки че предприятията са реорганизирали работата си и има защитни консумативи за работниците, но хората много трудно стигат до работните си места.

 

"Особено след като се въведе това ограничение за областните градове. Трябва да се измисли по-бърз пропускателен режим, да се проверява не всеки, а всеки пети примерно, като има нарушение да има наказание, така че и другите четири да не си правят сметка да нарушават. Но в момента работниците пътуват повече от 2 часа в едната посока, после в другата. Същото важи и за товарният транспорт. Там нещата са още по-тежки даже. Днес ми се обади наш член, доставя хранителни продукти от Перник за София. 4 часа пътува, за да достави храна в магазина", обясни Велев.

 

Той е убеден, че икономическата криза, която стартира с коронокризата ще бъде много по-тежка и с много по-тежки последствия.

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна