IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:37 | 27 март 2020
Обновен: 07:52 | 24 март 2024

Въведоха промени в почивките за международните шофьори

Като мотив за действията си властите са изтъкнали гарантирането на националните доставки

По материала работи: Борис Проданов
Въведоха промени в почивките за международните шофьори

България е въвела промени в разрешеното максимално време за шофиране и минималното време за почивка на международните шофьори на товарни камиони заради пандемията от коронавируса, става ясно от справка в сайта на Европейската комисия. Те са влезли в действие от 19 март и са в сила до 13 април.

 

Българските шофьори вече могат да карат не 9, а 11 часа. Редовният седмичен период за почивка е намален от 45 на 24 часа. Минималните дневни почивки са заменени с 45-минутен отдих на всеки 5 часа и половинa, пише БНР.

 

Всички страни членки на ЕС са извършили такива промени в ущърб на водачите и техните права след получено разрешение от Еврокомисията.

 

Като мотив за действията си властите във всички страни членки са изтъкнали гарантирането на националните доставки на стоки в условията на пандемия.

 

Дерогациите могат да бъдат за срок до 30 дни.

 

Преди десетина дни Еврокомисията разпространи насоки, свързани с временното връщане на граничния контрол от някои страни членки. От институцията поискаха създаването на „зелени коридори“, по които безпрепятствено да се движат товари със стоки от първа необходимост и лекарства.

 

Малко по-късно, по време на видеоконференция с министрите на транспорта, Комисията представи списък от действия, сред които гъвкавост на правилата за шофиране на камионите и часовете за почивка.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна