IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
09:34 | 2 април 2020
Обновен: 23:06 | 15 април 2024

Красимир Вълчев: Ще се наложи изместване на изпити

Ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни, заяви образователният министър

По материала работи: Пламен Янков
Красимир Вълчев: Ще се наложи изместване на изпити

Единственият сценарий, по който ще говорим днес, е този, при който ще се възстановят учебните часове от 14 май. Ще се наложи да се преместят изпитите от 4 до 10 дни. Това заяви на извънреден брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. 
 

"Ще предложим държавните зрелостни изпити да се проведат на 30 май и 1 юни. Училищата няма да имат проблем да изместят кампаниите със седем – осем дена. Във висшите училище ще има отместване на приемните кампании и в Европа“, каза Вълчев. 
 

„Няма пречка за външното оценяване след 4 и след 10 клас“, уточни министърът.
 

Относно обучението в електронна среда Вълчев заяви, че няма единна организация, но тя и не може да бъде създадена в толкова кратък период от време.  Освен това още преди да се премине към този начин на преподаване, е имало различия в степента на преподадения материал заради грипните ваканции в различни области по различно време.


Така че това, което трябва да се направи в края на година, е да се навакса с материала, който не е бил преподаден електронно.


Вълчев заяви, че университетите ще изместят кампаниите си.
 

"Обсъждаме въпроса и с министрите от ЕС ситуацията в цяла Европа е нарастване на броя на болните, все още не сме достигнали пика, така че вероятно във всички страни ще има изместване на приемните кампании“, каза министърът.
 

Четете още: 59 са подадените заявления по мярката 60/40 (ВИДЕО)

Коментари

Новини Варна