IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
10:26 | 3 април 2020
Обновен: 19:43 | 16 април 2024

Експерт: Системата може да се справи с хилядите безработни

По-голямата част от средствата ще отиват за хора, които са работили в страната и са загубили работните си места

По материала работи: Борис Проданов
Експерт: Системата може да се справи с хилядите безработни

Хиляди българи всеки ден подавават заявления за безработица в бюрата по труда. Може ли да бъде спрян пикът на хората, оставащи без работа и доходи, и колко дълго може да плаща системата на НОИ болнични за карантина, които са увеличени в пъти през последните дни?
 

 

"През годините минахме през пикове на безработица от порядъка на 20-25%. Системата помни и се е справяла с подобни пикове. Въпросът е, че ръстът на безработицата е бил много разтеглен във времето, а сега имаме много голям натиск за освобождаване на хората. Системата има опита да се справи", коментира Иван Нейков, бивш социален министър, в ефира на  Bulgaria ON AIR.
 

 

Той смята, че българите, работили зад граница и завърнали се у нас, натоварват системата по особен начин. Те не са осигурявани в България, поради което нямат право на обезщетение. По-голямата част от средствата ще отиват за хора, които са работили в страната и са загубили работните си места, уточни бившия министър. 
 

 

"Ще има хиляди, които ще загубят работните си места. Ще има и новоразкрити работни места, но не много. Предимство ще имат хората, които доскоро са работили в българските предприятия. Има известни резерви в работодателите към пристигащите в България работници, които са работили по света", каза още  директорът на Балканския институт по труда и социалната политика.
 

 

Нейков посочи, че ако парите в НОИ не стигнат, то републиканският бюджет ще допълни средствата до необходимо ниво. Системата работи като скачени съдове.
 

 

"При действащата уредба за карантина някой е болен - дали детето, дали родителят...  При сегашната ситуация с днешната карантина нямаме болен - карантината действа като предпазна мярка. За такава карантина нямаме уредба", подчерта бившият социален министър.
 

 

Според него мярката 60/40 ще има ефект, но повечето работодатели ще предпочетат да съкращават служителите си.

 

dnes.bg

Коментари

Новини Варна