IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:28 | 3 април 2020
Обновен: 19:44 | 16 април 2024

Надежда: БЦЖ ваксината предпазва хората от усложненията на коронавируса

Противопоказно е обаче да се поставя в момента, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет

По материала работи: Борис Проданов
Надежда: БЦЖ ваксината предпазва хората от усложненията на коронавируса

Все по-големи са надеждите, че БЦЖ ваксината предпазва хората от усложненията на коронавируса, но в този момент изобщо не е времето за поставянето на подобна ваксина.


"Абсолютно противопоказно е да се слагат БЦЖ ваксини на възрастни по време на пандемия. Те се слагат на деца на 8-месечна възраст", обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Той бе категоричен, че България е държава с висока имунизация с БЦЖ, но в момента не е време да се поставя ваксината.
 

Премиерът призова хората "да не се юрнат сега да изкупуват ваксини и да не правят глупости да се ваксинират".

 

Осигурен е медикаментът "Хлорикин", който се прилага за всички болни, допълни той.

 

По време на пресконференцията в Министерския съвет бе посочено, че в България БЦЖ ваксината се поставя редовно и на всички новородени от 1951 година, а няколко години преди това се е извършвало и експериментално поставяне, но не на всички.

 

"От 1951 г. е започнало масовото производство на ваксината. Ако тази хипотеза е вярна, всички родени след 1951 г., са протектирани поне от заболяването туберкулоза“, заяви д-р Румен Кофинов, управител на "Бул Био" – фирмата, която произвежда ваксината БЦЖ в България.

 

Той обаче уточни, че действието на ваксината срещу коронавируса предстои да бъде доказано. Тя предизвиква специфичен клетъчен имунитет към определени бактерии, а освен това и предизвиква неспецифичен имунитет към някои вирусни заболявания, но все още не е доказано, че сред тях е и COVID-19.

 

За да бъде изграден имунитет от БЦЖ ваксината обаче са необходими няколко месеца, а поставянето й в момента на пандемия може да отслаби допълнително имунитета на човек. Отделно от това събирането на много хора пред лекарските кабинети за евентуална имунизация в момента изобщо не е добра идея, категорични бяха експертите.

 

dnes.bg

 

Доц. Попов от ВМА обясни симптомите на коронавируса

Коментари

Новини Варна