IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
11:04 | 7 април 2020
Обновен: 14:10 | 17 април 2024

Прибраха се българите, които бяха блокирани в Тирол

Те са поставени под карантина у нас

По материала работи: Пламен Янков
Прибраха се българите, които бяха блокирани в Тирол

Наши сънародници прекараха седмици в зимен курорт в Австрия без възможност да се върнат у нас. Преди две седмици те изразиха притеснение, че могат да останат на улицата, тъй като преждевременно са били съкратени заради пандемията. Институциите в страната успяха да организират транспорт и да ги приберат у дома. В момента всички са поставени под карантина. 


Преди две седмици Пламка и Цветина, които работили в австрийското курортно градче Калтенбах, разказаха, че не могат да се приберат в България. 14 дни по-късно те вече са си у дома.


"Ние нямахме друга алтернатива изобщо да останем там. Ние си знаем как сме го изкарали. Всеки ден в очакване да си тръгнем. Тежко беше, защото не знаеш кога ще ти кажат: "Напускай", и като останеш навън там ти си никой", разказва Пламка Петрова в ефира на Нова ТВ.


"Да, неизвестността е гадна. Не знаеш какво се случва. Мислиш си непрекъснато някакви неща, предполагаш как ще се случат нещата, търсиш резервен вариант", разказва Цветина Цветанова.


Десетки други българи се оказаха в същата ситуация в провинция Тирол в Австрия. Две седмици по-късно от посолството ни в Австрия успя да ги прибере в страната. 


"Не можехме да ги изведем по-рано, защото самите съгласувателни процедури по пристигането на транспорт, определянето на хора, искането на съгласие на тези хора, отнема поне 12-14 дни. И най-важното е, че един път българите се обаждат и искат, а след една седмица ги няма никакви и не можеш да ги откриеш", обясни посланикът ни в Австрия Иван Сираков.


На 1 април към страната от Австрия тръгват около 35 българи с автобус, а близо 10 души пътуват с личните си автомобили. 


"Бяхме под конвой до Виена. Там ни чакаше г-н Сираков – посланикът, и с негова помощ доста бързо минахме австро-унгарската граница", разказа Цветина Цветанова.


"Автобус с четирима шофьори, за да могат да се сменят нон стоп и да не спират никъде, защото трябва само транзит са се движат, без да спират никъде, а  ако бяха трима шофьори трябваше да спират и да правят почивка по 8 часа, което щеше да удължи поне с два дни връщането на нашите сънародници, а и идването им тук", обясни Иван Сираков.


След дълго пътуване почти без никакви спирки и строги проверки на границите българите пристигат и са оставени на гарата в София. 


"В момента, в който слязохме на тази автогарата, нямаше никой, никой. Слязохме от автобуса и всеки тръгна да се прибира кой както може", разказва Пламка Петрова.


В момента и двете жени са поставени под карантина и се надяват никога повече да не преживяват същия ужас от неизвестността дали и кога ще се приберат у дома и ще видят близките си.


Dnes.bg


Четете още: Депутатите се отказаха от заплатите си

Коментари

Новини Варна