IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
17:55 | 4 юни 2020
Обновен: 11:01 | 24 март 2024

Започва кампания "Безопасно лято"

ДАМТН ще проверява предлагани на пазара сезонни стоки

По материала работи: Ставри Таргов
Започва кампания "Безопасно лято"

За поредна година Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започва кампания "Безопасно лято - 2020“. Ще се проверяват предлагани на пазара сезонни стоки, съобщиха от ДАМТН.

 

Кампанията стартира през първата седмица на юни 2020 г. и ще продължи три месеца. Обект на инспекциите ще бъдат продукти, често използвани от потребителите през летния сезон. Тук са включени слънчеви очила за различни възрасти, надуваеми детски играчки и туристически газови бутилки.

 

Проверката има за цел да провери дали икономическите оператори, отговорни за пускането и предоставянето на българския пазар на тези продукти, спазват приложимото към тях законодателство.

 

Кампанията ще започне с проверки на слънчеви очила. Поради широката им употреба и голямото разнообразие на предлагане слънчевите очила обичайно са в полезрението на инспекциите от ГД "Надзор на пазара“.

 

В рамките на миналогодишната кампания "Безопасно лято – 2019" са проверени 457 различни марки и модели слънчеви очила, предлагани за продажба в над 250 търговски обекта, разположени на територията на цялата страна.

 

Тогава е установено, че при 170 модела са констатирани несъответствия, в това число: 45 модела са били без маркировка за съответствие СЕ; 156 модела са били без инструкция за употреба на български език.

 

На нарушителите са съставени актове за установяване на административно нарушение, а за продуктите без маркировка за съответствие СЕ са издадени заповеди за спиране от продажба.

 

От ДАМТН припомнят е, че при избора на слънчеви очила трябва да се обърне внимание на някои от следните моменти:

 

1. Върху продукта производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие СЕ. Знакът СЕ удостоверява, че при производството на очилата са спазени европейските норми за безопасност.

 

2. Очилата трябва да се придружават от инструкции и информация за употреба, съставена от производителя и преведена на български език.

 

3. Производителят предоставя ЕС декларация за съответствие заедно с всяко лично предпазно средство или включва в инструкциите и информацията интернет адрес, на който тя е достъпна, в изпълнение изискванията определени в Регламент 2016/425/ЕС.

 

4. От инструкцията за употреба, потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който може да бъде обозначен с цифрите от 0 до 4. Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на това число, защитните свойства на слънчевите очила се повишават.

 

5. Потребителят трябва да знае, че слънчевите очила с филтри от клас 4 не трябва да се използват при шофиране. Това предупреждение e задължително да бъде записано в инструкцията за употреба.

 

6. Трябва да е обявен начинът на почистване на продукта, срокът на годност на слънчевите очила при тяхната предвидима употреба.

 

Още подобни новини - на Dnes.bg

Коментари

Новини Варна