IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
11:45 | 5 юни 2020
Обновен: 11:01 | 24 март 2024

Хазартът само в големите курорти

Валери Симионов иска варненци да ходят на казино само на Св. Св. Константин и Елена, Златните и в Албена

По материала работи: Слав Велев
Хазартът само в големите курорти

Игрални зали и казина в България да може да има само в курортите, 5-звездните хотели и граничните зони. Това е предложението за промени в Закона за хазарта, внесено от лидера на НФСБ Валери Симеонов, предаде "ДНЕС.bg".

 

Според неговото искане хазарт ще може да се играе само в някои курорти в България - Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Елените, Слънчев бряг, Дюни, Международния младежки център в Приморско, Пампорово, Боровец и Банско и то само в хотели с категория пет звезди.

 

Такива обекти се допускат и в други населени места, стига те да са разположени на поне 20 километра от гранични пунктове - пътни, жп, морски и речни. В мотивите към промените в закона е посочено, че целта им е да се ограничи хазартната зависимост.

 

Според депутатите от НФСБ хората, които страдат от нея, са изложени на риск да загубят спестяванията си и да извършат престъпления като убийства, самоубийство, кражби, грабежи, подправяне на чекове, злоупотреби с пари.

 

Посочва се, че хазартната зависимост често започва с приемливо социално и за забавление залагане, развива се във времето и често се стига до пристрастяване и патологично разстройство.

 

Сега идеята на Симеонов е игралните зали и казината извън посочените в законопроекта зони да могат да работят до края на 2025 година.

 

Целта на гратисния период е приходите в бюджета от тази дейност да намаляват плавно, да няма съдебни претенции за причинени вреди, да се ограничи възможността за появата на нелегални места за залагане.

 

Според Симеонов като ограниченията влязат в сила от 2025 година, пристрастените по-плавно биха преодолели своята зависимост.

 

Още новини от страната може да намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна