IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
10:37 | 6 юни 2020
Обновен: 07:42 | 26 март 2024

Проф. Кантарджиев: Нищо не е свършило!

10 души в момента заразяват от 8 до 5 души, обясни специалистът

По материала работи: Слав Велев
Проф. Кантарджиев: Нищо не е свършило!

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ, предаде "ДНЕС.bg".

 

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

 

"Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията.", обясни проф. Кантарджиев.

 

"Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области", допълни още той.

 

Кантарджиев даде пример с Област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

 

"Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница "Св. Анна" в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.", каза специалистът.

 

Проф. Кантарджиев коментира и несъответствията с числата на заразените от COVID. По думите му, няма хаос с разликата. "101 дни данните се събираха по телефон и факс. Сега се въведе електронна система, която откри грешки на предишната."

 

Той обясни, че никой не е искал да скрие това. "Преди казваха, че нарочно сме увеличавали броя на починалите. Сега се оказа, че 12 смъртни случаи не са били вписани", уточни Кантарджиев. Специалистът отрече някой от щаба да е карал хората да пишат, че пациенти са починали от коронавирус.

 

Още новини от страната ще намерите на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна