IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
09:59 | 8 юли 2020
Обновен: 11:47 | 29 март 2024

Милионерите минаха на коли втора ръка

Поршета, Лотуси, Мазерати... в гаражите им

По материала работи: Слав Велев
Милионерите минаха на коли втора ръка

Милионерите минаха на коли втора ръка. През първата половина на годината заможните хора продължиха да купуват луксозни автомобили, но в повечето случаи те са употребявани, а не чисто нови. От януари до края на юни в страната са регистрирани три Ролс Ройса и десет Ферарита, като всички са употребявани, показват данните на МВР, пише "Труд".

 

Цената на един джип Rolls-Royce Cullinan на една година е около 320 хил. евро, а лимузина Rolls-Royce Ghost, също на година, може да бъде намерена за 215 хил. евро. Цената на Ferrari 812 Superfast V12 на една година е около 260 хил. евро, а Ferrari 458 Italia на десетина години струва 150 хил. евро.

 

През първата половина на годината в страната са регистрирани и един спортен автомобил Лотус и един Макларън като те също са втора ръка. Цените на автомобилите Лотус са в много широки граници в зависимост от модела и годината на производство. Например Lotus Exige Sport 410 модел 2019 г. може да бъде намерен за 120 хил. долара. А Lotus Evora GT 430 Sport на година върви за 200 хил. долара. Но напълно новият модел Lotus Evija струма 2,1 млн. долара. На цена от 190 хил. евро пък може да бъде купен McLaren 650S на две години.

 

Две чисто нови Ламборгинита са регистрирани в страната през първата половина на годината, както и две нови Бентлита. Но купените употребявани автомобили от тези две марки са в пъти повече - шест Ламборгини и 15 автомобила Бентли. Цената на едно ново Lamborghini Aventador S Roadster е около 450 хил. долара. А новите лимузини Bentley Continental започват от около 200 хил. долара.

 

През полугодието в страната са купени и седем нови автомобила Мазерати, както и 12 коли втора ръка от същата марка. Но и цените на тези коли са по-ниски спрямо другите луксозни марки. Например ново Maserati Ghibli струва около 80 хил. долара.

 

В луксозния сегмент от пазара най-достъпни и съответно най-купувани са Поршетата. Само за периода от януари до юни в страната са регистрирани 37 нови Поршета и 239 употребявани. Цената на новото спортно Porsche Cayman е около 60 хил. евро, а на всъдехода Porsche Cayenne започва от около 80 хил. евро за базовия модел.

 

При американските коли ситуацията е подобна на тази в луксозния сегмент от пазара. За полугодието в страната са регистрирани седем Хамъра, два Буика и 17 Линкълна, като нито един от тях не е бил чисто нов. Все пак е купен един нов Крайслер, но срещу него стоят 153 регистрирани употребявани автомобила от същата марка.

 

От спортните модели в страната към 1 юли има равен брой автомобили Лотус и Макларън - по 13 броя, показват данните на МВР. Двойно повече са колите Астън Мартин. Сама двама души може да се похвалят, че карат Бугати с български регистрационни номера. Като за първото са изминали под 5 г. от първата му регистрация, а второто е над 11-годишно. Това се обяснява с високата им цена. Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport на десетина години струва близо 1,4 млн. евро.

 

На този фон Ламборгинитата и Фераритата са много по-достъпни, като в страната има съответно 70 и 102 автомобила от тези марки.

 

Германските автомобили са най-предпочитани от българите. На първите три места по най-много регистрирани автомобили в страната са германски марки. Чак на четвърто място в класацията е френска марка коли. Оказва се, че българите имат конкретни предпочитания за колите и са готови с наличния бюджет на семейството да купят по-стара кола, но от желаната от тях марка, вместо по-нова, но от друг производител.

 

В страната са регистрирани общо 3,81 млн. превозни средства, показват данните на МВР. За година броят им е нараснал с 3,38%. Като близо 30% от всички автомобили в страната са от трите най-разпространени марки.

 

 

Продажбите на коли намаляха с близо 30%. През първите шест месеца на годината в страната са регистрирани 104,5 хил. пътни превозни средства, при 149,1 хил. за същия период на миналата година, показват данните на МВР.

 

Спадът в продажбите на нови автомобили е много по-голям, отколкото при употребяваните. За полугодието са регистрирани 15,8 хил. нови пътни превозни средства, което е спад с 42,7% на годишна база. В същото време регистрираните употребявани автомобили са 88,6 хил., като при тях намалението е само с 27%. Оказва се, че в настоящата криза много хора, които имат нужда от кола, предпочитат да купят нещо на старо, вместо да вземат нов автомобил и да се ангажират да го изплащат на лизинг през следващите три или пет години, или пък да платят в брой и наличните им спестявания да се стопят със значителна сума. Основната причина за това не е толкова намаляването на доходите, колкото несигурността докога ще продължи кризата и кои сектори на икономиката ще обхване.

Коментари

Новини Варна