IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:10 | 15 юли 2020
Обновен: 19:13 | 23 април 2024

БНБ реши: За нови 6 месеца може да отсрочите заеми към банките

Заявления от желаещите може да бъдат подавани до 30 септември

По материала работи: Слав Велев
БНБ реши: За нови 6 месеца може да отсрочите заеми към банките

Удължаване на сроковете в мораториума върху плащанията на вноски по банковите кредити беше одобрено от БНБ. Срокът за подаване на искане от клиенти на банките за отсрочване на плащанията на вноски по задълженията им е удължен до 30 септември 2020 г. Като в същия срок подадените искания трябва да бъдат одобрени от банките. Крайният срок за отсрочване на кредитите на клиентите на банките е удължен до 31 март 2021 година, пише "Труд".

 

Удължаването на срока на действие на правото за отсрочване на задължения към банките се отнася за кредити, за които не е било подадено искане за отсрочване на плащане на вноските преди 22 юни 2020 г.
 

Управителният съвет на БНБ е решил, че ще спазва гласуваните от Европейския банков орган (ЕБО) промени в наковите относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити, прилагани с оглед на кризата, предизвикана от мерките срещу разпространението на COVID-19. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО. С тях се удължава с три месеца - от 30 юни на 30 септември 2020 г., крайният срок за прилагане на мораториума върху плащанията по банковите кредити.

 

Във връзка с това Българската народна банка утвърди предложено от Асоциацията на банките в България удължаване на крайния срок, до който заемите може да бъдат разсрочвани, който беше записан в приетия “Ред за отсрочване и уреждане на изискуеми задължения към банки и дъщерните им дружества - финансови институции”. Отсрочването може да бъде за срок до шест месеца, т. е. ако започне да действа от 30 септември, може да продължи до 31 март.

 

По отношение на самите правила за отсрочване няма промяна. Гражданите и фирмите може да поискат отсрочване на плащанията само на главницата, или на лихвите и главницата по заемите. Освен това отсрочване може да бъде поискано и по плащанията по кредитни карти.

Коментари

Новини Варна