IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
09:05 | 13 август 2020
Обновен: 13:41 | 19 април 2024

Пластмасов асфалт – българска идея, родена от русенски тийнейджър

Какво е рентабилното на тази идея?

По материала работи: Слав Велев
Кадър: БНТ

Русенски ученик популяризира иновативна бизнес идея – в асфалта вместо битум, да се използва разтопена пластмаса. Според автора Димитър Петков, този метод има три предимства. Той е екологично чист, по-евтин и по-качествен и устойчив на времето, предаде БНТ.

 

Вместо да замърсява околната среда, пластмасата може да се използва ефективно в нови и качествени пътни настилки, от които България има нужда. Това подтикнало единадесетокласникът от гимназията по икономика Димитър Петков да разработи бизнес идеята, с която печели и национално ученическо състезание.

 

"Какво е рентабилното на тази идея? Тя е до три пъти по-евтина от стандартния асфалт. Ако правим стандартен асфалт, трябва да използваме веществото битум. То се добива на базата на петрол, т.е. имаме разходи за обработка. Отпадъчната пластмаса заменя битума", каза Димитър Петков.

 

Революционното в тази идея обаче е, че новият вид асфалт е значително по-качествен, изчислява още Димитър.

 

"От 8 до 13 пъти е по-издръжлив от стандартния асфалт", каза Димитър Петков.

 

Новата технология вече се прилага в Словакия, Нидерландия, Чехия и в Южна Африка. Настилката се полага с машина, наречена рециклируем влак.

 

"Тази машина, която е асфалтопреработваща и асфалтополагаща, тя ще й отнеме много по-малко време, отколкото стандартните", каза Димитър Петков.

 

Според проучванията на Димитър Петков, цената на машината е от 50 до 100 хиляди долара. Експерти в производството на асфалт смятат, че за да се приложи в България, новата технология трябва да премине изпитания и най-вече да се докаже, че пластмасата ще е безвредна за околната среда.

Коментари

Новини Варна