IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
08:50 | 28 септември 2020
Обновен: 13:13 | 27 март 2024

Къде изчезна ген. Мутафчийски? Щабът се събира, кой ще говори?

През ноември се очаква броят на заразените да стигне 30 000

По материала работи: Слав Велев
Къде изчезна ген. Мутафчийски? Щабът се събира, кой ще говори?

В момента вървим по платото. През октомври броят за заразените от коронавирус у нас ще се задържи в сегашните рамки, може би с малко увеличение. Не така обаче ще е през ноември. Тогава се очаква бум на заразата. Прогнозата направи шефът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.

 

През ноември се очаква броят на заразените да стигне 30 000, 8 000 от които активни, прогнозира Балтов.

 

„Виждате какво се случва в цяла Европа с COVID-19, България е остров, който остава с малко инфектирани. Около нас обаче всичко ври и кипи”, коментира професорът пред НОВА. „Страшно е, когато се изпусне контролът. Затова е важно да има добра информираност и да се дава брифинг веднъж седмично”, продължи той.

 

Проф. Балтов обаче не поясни дали щабът още се ръководи от ген. Мутафчийски, или вече е поет от министър Костадин Ангелов. Не каза и дали самият той е част от Националния оперативен щаб. Очаква се редовните брифинги да бъдат в сряда.

 

"Ген. Мутафчийски е генерал. Той може да бъде председател на такъв щаб, когато имаме извънредно положение, но когато имаме действащ министър на здравеопазването и е наш колега, той ще поеме отговорност кой да помага и кой не", обясни още директорът на "Пирогов". "Това, която ген. Мутафчийски направи, беше изключително полезно и хората трябва да разберат, че го направи само за да спаси здравето на хората. Мутафчийски е един перфектен колега и направи всичко възможност за времето, в което беше начело на Щаба", заключи той.

 

„Мисля, че самият министър оттук нататък ще поеме този ангажимент да ръководи тези процеси и той да преценява кой да помага и кой какво да върши”, заяви проф. Балтов. Високата смъртност обясни с няколко фактора. „Безспорно сме застаряваща нация, но и имаме изключително високо ниво на сърдечносъдови заболявания. Тази инфекция засяга и микросъдовете и микроциркулацията”, каза още проф. Балтов. По думите му другата причина е, че пациентите търсят късно помощ. „Буквално чакат нещата да станат нетърпими”, заяви проф. Балтов.

 

Коментари

Новини Варна