IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
12:10 | 10 октомври 2020
Обновен: 19:53 | 18 април 2024

COVID икономика: Ръст от близо 50% на търговията по интернет

Спад е регистриран на оборотите в търговията на дребно, както и на продукцията в строителството и промишлеността

По материала работи: Слав Велев
Колаж: БНР

Спад на оборотите в търговията на дребно, както и на продукцията в строителството и промишлеността на годишна база са регистрирани през август, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от агенция КРОСС. Въпреки че на месечна база и при трите сектора има ръст, той е значително по-малък в сравнение със спада на годишна база.

 

Изключение от общата тенденция прави търговията по интернет, която бележи ръст от повече от 48 % спрямо август миналата година, става ясно от данните на националната статистика.

 

При повечето останали наблюдавани сектори, намалението е сериозно – например в кожарската индустрия то е близо 26 на сто, а при ремонт и инсталиране на машини и оборудване – 25,4 на сто.

 

Данните се потвърждават и от състоянието на търговията на дребно. От тях е видно, че не годишна база именно оборотите при продажбите на кожени изделия се свиват сериозно, повече от 20 на сто.

 

Купували сме и по-малко храна и напитки спрямо година по-рано.

 

При сектор строителство общият индекс намалява, макар че при гражданското строителство има минимален ръст – с части от процента.

 

В същото време сградното строителство спада с 8,8 на сто на годишна база.

Коментари

Новини Варна