IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:30 | 10 октомври 2020
Обновен: 21:38 | 16 април 2024

Служителите над 50 години - все по-търсени. Вижте защо

Недостигът на квалифицирани кадри в някои сектори също спомага за реализацията на по-възрастните хора

По материала работи: Слав Велев
Служителите над 50 години - все по-търсени. Вижте защо

Работодателите все по-често предпочитат да наемат хора в предпенсионна възраст. От началото на годината и въпреки COVID-кризата, повече от 46 000 души над 55 години са започнали нова работа, съобщи Pariteni.bg.

 

Изследванията на експертите показват, че хората в предпенсионна възраст стават все по-предпочитани служители. От началото на 2020 година 46 617 души над 50-годишна възраст са постъпили на работа. Те са с близо 2 000 повече в сравнение с 2019 г. Отношението към работата на различните поколения също накланя везните в полза на по-възрастните. Според работодателите хората над 55 години са много по-лоялни, отговорни и по-рядко сменят работното си място.

 

Недостигът на квалифицирани кадри в някои сектори също спомага за реализацията на по-възрастните хора. По данни на Агенцията по заетостта над 66% от анкетираните работодатели са склонни да наемат хора над 55 години. Освен това, около 57 на сто от компаниите предпочитат да назначат работници в предпенсионна възраст на ръководни позиции.

Коментари

Новини Варна