IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:20 | 21 октомври 2020
Обновен: 13:21 | 19 април 2024

Тук нямат легла, там – персонал. Линейка връща заразена с COVID у дома

Хеликоптер ли да искам, де да знам, на Бойко Борисов ли да звъня, пита работодателят на жената

По материала работи: Слав Велев
Тук нямат легла, там – персонал. Линейка връща заразена с COVID у дома

Заразена с Covid-19 жена от Несебър бе разхождана от екип на Спешна помощ из болници в Бургас и региона, а след часове е върната вкъщи заради откази за прием. 

 

Първо линейката е върната от дежурния екип на Инфекциозно отделение на УМБАЛ-Бургас. От ръководството на Университетската болница в Бургас обясниха отказа пациентката да бъде приета за лечение в Инфекциозно отделение с недостига на медицински персонал, който да се грижи за всичките 4 пациенти, предаде НОВА, цитирана от "Дир.bg".

 

„Днес имахме една сестра, една болна сестра, старшата сестра на Инфекциозно отделение влезе да обслужва.В момента облечена е и главната сестра на болницата. Няма персонал, сестрите отказват да работят”, коментира директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

 

След това екипът на Спешна помощ тръгва към болницата в Поморие. Там също не я приели.

 

„Защото нямаме сформиран екип, защото в болницата има нужда на 20 легла да има 8 сестри и 4 лекари, а толкова персонал няма”, каза директорът на МБАЛ-Поморие Жени Караилиева.

 

"Отива при докторите, но я връщат, вчера дойдоха с линейка, взеха я, после пак я върнаха. Връщат болен, заразен с вируса, имаме малко дете, имаме инвалид. Затруднено й е дишането, значи е сериозно", разказа Олга Панайотова, леля на пациентката, цитирана от bTV.

 

Близките на болната са притеснени.

 

"Аз не очаквах такова нещо, да откажат приемането на момичето. Уж непрекъснато тръбят маски да се слагат, а връщат болен, заразен с вируса", оплака се Олга Панайотова.

 

Работодателят на болната също започва да търси медицинска помощ. 

 

"Ние звънихме на всички болници за нейния случай и никъде няма свободни легла. Кажете какво правим, кажете какво да направя и ще го направя! Хеликоптер ли да искам, де да знам, на Бойко Борисов ли да звъня?", казва Тодор Марваков.

 

По случая е започнала проверка, която трябва да обхване всички звена - от личния лекар на пациентката, през дежурните екипи на Спешна помощ, до лекарите работещи в отделенията на двете болници. Резултатите ще бъдат докладвани на здравния министър.

 

Междувременно, от бургаската болница осигурили нови 20 легла за пациенти с коронавирус. А ръководството пренасочило медицински сестри от други отделения към COVID-19 зоната. Реакцията била мигновена.

 

„В момента, в който са научили за това три сестри са отказали - едната излязла в болничен, другата е подала молба за напускане. Постоянно се подават молби за напускане на медицински сестри”, каза ПР-ът на УМБАЛ-Бургас Юлия Андреева. 

Коментари

Новини Варна