IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Избрано
16:36 | 4 юни 2020
Обновен: 20:20 | 15 април 2024

Бебешките храни ще се облагат само с 9% ДДС

Алкохолът, сервиран в ресторантите, остава с налог от 20%

По материала работи: Ставри Таргов
Бебешките храни ще се облагат само с 9% ДДС

ДДС за бебешките храни и санитарни материали ще бъде 9%. Това реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Предложението е на ДПС и е в добавка на намалената ставка за ресторантьорите и кетъринг услугите. Книжните изделия също ще се ползват от по-ниската ставка.

Председателят на комисията Менда Стоянова принципно е против диференцирането на ставката. Тя даде подкрепа единствено за детските стоки, предаде БНР.

 

По нейно предложение виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, остават с налог от 20%.

 

"Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%", каза Менда Стоянова.

 

Следващата седмица ръководството на Комисията по хазарта ще бъде изслушано в бюджетната комисия в парламента, стана ясно още по време на заседанието. За да влязат в сила текстовете, те трябва да бъдат одобрени и от депутатите в пленарна зала.

 

Междувременно на сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и депутати от НФСБ. В него се предлага държавната такса върху хазартните игри, включително традиционна лотария, тото, лото и кено, да е 15 на сто върху стойността на направени залози за всяка игра.

 

За хазартните игри, при които участниците се изправят един срещу друг, а операторът единствено организира турнира, задължението към държавата е 20 на сто от събраните такси и комисионни.

 

Още бизнес новини четете на Dnes.bg
 

Коментари

Новини Варна