Църквата почита Св. Евдокия
Повод да почерпят днес имат всички с имената Евдокия, Дочка, Донка, Дончо и други
Публикувана: 4 Aug 2020 | 8:30

Денят 4 август е особено важен в православния календар. Днес църквата отдава почит на Св. Евдокия и смели християни, които с достойнство приемат мъченичество, но не предават Христа.


В град Ефес живеели много християни. Някои от тях произхождали от знатни семейства. Други от обикновени. По времето на император Деций започнали кървави  и страховити гонения и преследвания над християните. Онези християни, които изпитвали страх, се покланяли на идолите, правели жертвоприношения и техният живот бивал пощаден. Безстрашните християни не се отричали от вярата си.  С достойнство понасяли всички изтезания, включително и екзекуция. За да се спасят от гибел много християни напускали своите родни домове и се криели в пещерите в близките околности. През 250 г. сл. Хр. такава била съдбата и на група християни, сред които били  7 момци от Ефес. Войниците на императора открили къде в пещерата са се скрили християните. Затрупали входа й с камъни, за да не могат да избягат. Сред войниците имало и двама християни (Руфим и Теодор), които наслагали до камъните пред пещерата и оловни плочки с  имената на мъчениците. От тези плочки след години жителите на Ефес научили важна новина. В пещерата смело  станали Христови мъченици Светите 7 отроци от Ефес. Това са  Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих.

 

 

На 4 август почитаме паметта и на младата християнка Евдокия. Света Евдокия живяла в Персия около 363 година. Затова я наричат Персийска. И тя била подложена на мъчения, но не се отказала от християнството. Затова  пострадала мъченически.

 

Почитаме и Свети Елевтерий. Той работел в двора на император Максимиан. След предателство бил разкрит, че е християнин и бил посечен с меч.

 

Имен ден днес празнуват Евдокия, Дочка, Донка, Дончо, Доко, Дочо.

 

Същите имена празнуват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на  Света Евдокия Илиополска.

 

Българската княгиня Евдокия била силно религиозна. Тя била също талантлив художник и меценат. Проектирала и изработила бойните знамена на дивизиите и на полковете на Българската царска армия. Нейните картини са запазени като част от културно-историческото наследство на България. В момента текат постите преди важния християнски празник  Успение Богородично. Той се празнува на 15 август. На този ден приключили земните дни на Пресвета Богородица. Всяка вечер в храмовете се правят вечерни с Молебен канон към Пресвета Богородица.

 

Черно море

Коментари ( 0 )