IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
09:21 | 13 август 2020
Обновен: 00:50 | 14 април 2024

Парламентът не събра кворум

ГЕРБ и ВМРО заявиха, че няма да участва в заседанието на НС

По материала работи: Слав Велев
Парламентът не събра кворум

78 депутати се събраха за началото на днешното узвънредно парламентарно заседание и по този начин не с есъбра необходимия квору от 121 народни представители.

 

В зала са представители на БСП и ДПС. Председателката на НС Цвета Караянчева даде почивка до 9 и 20, като тогава се повтори регистрацията, но така и не успя да осигури изискуемите 121 депутата. 

 

Преди това от ВМРО и ГЕРБ съобщиха, че няма да се регистрират.

 

Заседанието на НС бе инициирано от БСП. От червената партия настояват в 7-дневен срок Министерски съвет да внесе в парламента законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2020 г., като в него да бъдат отбелязани необходимите мерки за преодоляването на кризата от Covid-19. Премиерът Борисов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски ще бъдат изслушани от депутатите по въпроси за насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конфереция на ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г. в "София Тех парк".

 

Междувременно пред парламента протестиращи обстрелваха влизащите народни представители с яйца и домати.

 

ГЕРБ няма да се регистрира на извънредното заседание на парламента. Това съобщи депутатът от партията Александър Ненков пред бТВ.

 

По думите му дневния ред е безмислен. "Кворумът е работа на опозицията, защото те са поискали това заседание. Ние не желаем БСП да превръща парламента в арена за решаване на техните вътрешнопартийни спорове", категоричен бе Ненков.

 

Междувременно и от ВМРО съобщиха, че няма да участват в заседанието на парламента. 

 

Заседанието на НС бе инициирано от БСП. От червената партия настояват в 7-дневен срок Министерски съвет да внесе в парламента законопроект за изменение на Закона за държавния бюджет за 2020 г., като в него да бъдат отбелязани необходимите мерки за преодоляването на кризата от COVID-19.

 

Настояват и за изслушване на премиера Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, заради насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конфереция на ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г. в "София Тех парк".

Коментари

Новини Варна