IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
16:36 | 14 август 2020
Обновен: 18:44 | 13 април 2024

След изявлението на премиера: ВМРО и НФСБ готови да подкрепят ГЕРБ

От "Воля" пък са против ремонта на основния закон

По материала работи: Ставри Таргов
След изявлението на премиера: ВМРО и НФСБ готови да подкрепят ГЕРБ

Ето какви са политическите реакции след изявлението на премиера Борисов.
 

Коалиционните партньори от "Обединени патриоти" - ВМРО и НФСБ, са готови да подкрепят ГЕРБ, но имат свои предложения за евентуална промяна на Конституцията. От "Воля" пък са против ремонта на основния закон.

 

Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО: Това е радикална идея и може би й е дошло времето. И след като се отваря въпроса за Велико народно събрание и промени в Конституцията, ние настояваме да бъдат обсъдени следните няколко наши предложения.

 

Те включват, разбира се, задължителното гласуване при образователен ценз. Те включват задължителната наборна военна служба. Те включват правото на всеки етнически българин, навсякъде по света да придобие българско гражданство.

 

Право на инициатива, законодателна, на президента, който и да е той, няма тук конкретен повод и, или, възможност да иска вот на недоверие на МС. Да се запази традиционния семеен модел в България.

 

Борис Ячев, зам.-председател на НФСБ: Не съм сигурен, че точно това е най-важното в момента като тема - промяна на Конституцията и свикване на ВНС. Според мен приоритетно беше прилагането на мерките за преодоляване на кризата с COVID. Ако така или иначе се отваря този дебат, трябва и още няколко други промени трябва да бъдат вкарани, които са не по-малко важни - социални проблеми.

 

Защо например, не се обвърже минималната пенсия в България с някакъв процент, 40 или 50% с минималната пенсия на държавите в ЕС.

 

Ще предложим задължителното гласуване да стане наистина задължително, защото в момента е нещо като дървено желязо -хем го има, хем не се спазва.

 

Веселин Марешки, лидер на "Воля": България днес няма нужда от Велико народно събрание, а от велики българи. Тези българи да започнат изграждането на една велика, могъща, просперираща държава.

 

Единственият начин това да се случи е чрез подкрепата на законопроекта на "Воля" за мажоритарни избори.

 

България днес има нужда от ново качество на народните представители, а не от количество. В тази връзка не виждам вариант да подкрепим тези решения, които са предложени от ГЕРБ, съобщава БНТ.

 

Още по темата   Борисов: Свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията!

Коментари

Новини Варна