IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избрано
14:51 | 22 септември 2020
Обновен: 03:58 | 24 март 2024

Коронакризата причинява загуба от 800 млн. евро на туризма

Това е един от изводите в анализ на БАН

По материала работи: Ставри Таргов
Коронакризата причинява загуба от 800 млн. евро на туризма

Кризата, причинена от коронавируса, лишава българския туризъм от приблизително 800 млн. евро, които не могат да бъдат компенсирани от насрещните разходи, дори ако българите останат да почиват в страната (очакваната разлика е приблизително 600 млн. евро).

 

Това е един от изводите в анализ на БАН за предизвикателствата пред туризма у нас в контекста на коронакризата, цитиран от Investor.bg.

 

Пандемията е подложила на безпрецедентен натиск туристическата индустрия в България. За месеците на блокадите – април, май, юни, още преди старта на активния летен сезон, сривът е с над 90 на сто и при реализираните нощувки, и при броя на пренощували лица.

 

Спадът в търговията, хотелиерството и ресторантьорството е около 20% спрямо прогнозните очаквания от 2019 г. (и реално около 18% от нивата през 2019 г.), като най-силно са засегнати общините, които разчитат на масово привличане на чужденци. Там е съсредоточена и основната загуба на работни места, посочва се в доклада.

 

Що се отнася до зимния туризъм в България, то той е с много по-ниски показатели от летния, дори и без криза.

 

По тази причина въпреки мерките не може да се очаква приходите от зимните курорти да успеят да компенсират загубите от летните (особено предвид факта, че към момента Австрия не планира да затваря своите ски курорти), отчита се в анализа.

Коментари

Новини Варна