IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
08:32 | 25 септември 2020
Обновен: 12:38 | 23 април 2024

Алъш-вериш с КАТ! Пазаренето за актовете на пътя – законно

30% по-малка глоба ще плати човек, който сключи споразумение с пътна полиция

По материала работи: Ставри Таргов
Алъш-вериш с КАТ! Пазаренето за актовете на пътя – законно

30% по-малка глоба ще плати човек, който сключи споразумение с КАТ. То ще позволява приключване по административнонаказателно производство в кратки срокове, каквото е например издаването на акт за нарушение на пътя.

 

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за административните нарушения и наказания. С тях гражданите вече ще могат да договарят по-ниски глоби с КАТ, НАП и други контролни институции при първо нарушение и когато не са извършили престъпление.

 

Предложение за споразумение ще може да прави нарушителят - в 14-дневен срок от връчване на акта, както и наказващият орган след получаване на преписката. Срокът обаче е инструктивен и неспазването му няма да води до незаконосъобразност на постигнатото по-късно споразумение.

 

При споразумение нарушителят ще плаща 70% от минимално предвидената глоба за деянието му. А ако не е предвиден минимум, санкцията ще се определя по договаряне между страните, но не трябва да надвишава 70% от половината на максимума.

 

Нарушителят трябва да плати в рамките на 14 дни. Ако не, контролните органи имат право да издадат наказателно постановление.

 

Споразумения обаче няма да могат да сключват шофьори, които имат предишни нарушения, както и ако са провинението е
извършено след употреба на алкохол, наркотици или други упойващи вещества. Не може да се сключват и когато нарушението представлява престъпление или когато признанието не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.

 

20% пък ще е отстъпката от стойността на наложената глоба или имуществена санкция, ако тя бъде платена в 14-дневен срок. Ако нарушителят я обжалва, няма отстъпка.

 

За маловажно нарушение ще се издава писмено предупреждение, а при повторно нарушение в рамките на 1 г. на същото правило нарушителите вече ще бъдат санкционирани.

 

Увеличават и срокът за възражения срещу съставени актове за установяване на административни нарушения - от 3 на 7 дни, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна