IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
09:30 | 17 октомври 2020
Обновен: 10:33 | 21 април 2024

На 17 октомври почитаме Св. преподобномъченик Андрей Критски и Св. пророк Осия

Днес отбелязваме Международния ден за изкореняване на бедността

По материала работи: Слав Велев
На 17 октомври почитаме Св. преподобномъченик Андрей Критски и Св. пророк Осия

На 17 октомври честваме Св. преподобномъченик Андрей Критски и на Св. пророк Осия. Историята на преподобномъченик Андрей, който защитавал иконите от поругаване, е пример за мъжете, които носят неговото име.

 

На 17 октомври се празнува и паметта на Св. пророк Осия, който проповядвал в Израилското царство, когато пророк Исаия пророчествувал в Юдея.

 

Днес отбелязваме и Международния ден за изкореняване на бедността.

 

Историята е свързана с датата 17 октомври 1987 година. На този ден повече от 100 хиляди души се събират на площад „Трокадеро” в Париж, където през 1948 година е подписана Всеобщата декларация за правата на човека, за да отдадат чест в памет на жертвите на крайна нищета, насилието и глада.

 

Намаляването на крайната бедност и глада е цел 1 на целите на хилядолетието за развитие, определени от ООН през 2000 година.

 

Национална мрежа за децата алармира, че над 40% от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване. Последното изследване на Националния статистически институт за 2015 г, показва, че 25.4% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност, което е с 6.3 процентни пункта по-малко спрямо 2014 г.

 

Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година (45,2%), е важно да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите като цяло, съобщават от Национална мрежа за децата.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна