IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избрано
08:10 | 18 октомври 2020
Обновен: 12:26 | 23 април 2024

Православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука

Датата 18 октомври е натоварена с изключително много символика

По материала работи: Слав Велев
Православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука

 

Днешният ден е натоварен с изключително много символика.


На 18 октовмри православната църква чества Света великомъченица Злата Мъгленска и Свети Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони - на св. Дева Мария с младенеца и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис. Днес своя празник честват всички художници, както и всички с именат Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука и Лукан. Честит празник!
 


18 октомври е определен за Световен ден за мониторинг на водата и се отбелязва от 2002 г., която беше обявена за Световна година на чистата вода. Всяка година през септември и октомври в цял свят се провежда мониторинг върху качеството на водата, като се наблюдават основни показатели за здравето на хората и жизнеспособността на екосистемите. Идеята е в този мониторинг да участва гражданското общество, доброволци, организации за контрол на водата, училища и неправителствени организации. Стремежът е да се насърчи по-доброто разбиране на всеки отделен гражданин за опазването и подобряването на състоянието на водните ресурси  чрез  преоткриване и обгрижване на своето населено място. Друга важна задача в инициативата Световен ден за мониторинг на водата е насърчаване на инвестиционни програми за опазване и съхраняване на водните ресурси.
 

 

18 октомври е обявен и за Европейски ден за борба с трафика на хора през 2007 г. по инициатива на тогавашния еврокомисар Франко Фратини. Местната комисия за борба с трафика на хора и дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора провеждат ежегодна кампания по този повод в местните училища и ВУЗ-ове, с цел повишаване информираността сред младите хора, относно престъплението. Важно е да се знае, че трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Печалбите от трафик могат да се сравняват само с тези от незаконна търговия с оръжие и наркотици. За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания.
 

 

У нас на 18 октовмри празнуваме и деня на парашутиста. На тази дата през 1944 година Парашутната дружина получава бойно кръщение в битката при Стражин – Кумановската настъпателна операция на Българската армия при овладяването на укрепената Стражинска позиция. Празникът по традиция ще бъде отбелязан и в легендарното поделение край Варна - Тихина- люлката на българските командоси.

С тържествена церемония в София също ще бъде отбелязан празника. В честването ще участва и президентът Румен Радев. Днес се навършват 76 години от бойното кръщение на българските военни парашутисти. Парашутната дружина към Военно-въздушните войски е формирана през 1943 година с указ на цар Борис трети. На 18 октомври 1944 година парашутната дружина от състава на Първа българска армия участва за първи път в реални бойни действия при битката при Стражин на територията на днешна Северна Македония.

Дружината атакува  успешно смятания за непревземаем връх Стражин и с цената на много жертви открива пътят за настъпление на Българската армия. Денят на парашутиста се чества с решение на министъра на отбраната от 1994 година. Празникът ще бъде отбелязан с тържествена церемония. Президентът Румен Радев ще приеме почетният караул и ще отдаде почит пред паметника на загиналите военни парашутисти.

 

 

Интересен факт е, че на тази дата през 1867 г. САЩ влиза във владение на Аляска, след като я купува от Русия за $7,2 млн.

 

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна