IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
15:19 | 19 октомври 2020
Обновен: 03:55 | 24 март 2024

НЗОК ще разполага с над 5 млрд. лв. през 2021 г.

Увеличението е с около 340 млн. лв.

По материала работи: Ставри Таргов
НЗОК ще разполага с над 5 млрд. лв. през 2021 г.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага с безпрецедентните над 5 млрд. лв. в бюджета си за 2021 година. Това предвижда проектобюджетът на здравния фонд, предложен от Надзорния съвет.

 

Увеличението е с около 340 млн. лв. спрямо миналата година, което е скромен ръст на фона на очакванията за повече средства заради Covid кризата, а и на фона на ръстовете от предходни години, когато бюджетът на Здравната каса растеше с поне 400 млн. лева годишно.

 

Проектобюджетът на НЗОК за 2021 г. залага в приходната си част 5,084 млрд. лв., а разходната част за здравноосигурителни плащания за догодина е разчетена на 4,764 млрд. лв. За миналата година приходите бяха 4,744 млрд. лв.

 

Средствата по отделните пера нарастват минимално. Парите за болниците се увеличават с близо 130 млн. лв. и ще достигнат 2,374 млрд. лв. при 2,247 млрд. лв. за миналата година. Над 261 млн. лв. са предвидени за първичната извънболнична медицинска помощ, или със 17 млн. лева повече. За специализираната извънболнична медицинска помощ са 283,2 млн. лева при 264 млн. лева за тази година.

 

За лекарства, медицински изделия и медицински храни са заложени 1,332 млрд. лв. – с 89 млн. лв. повече на годишна база. За медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, ще бъдат заделени близо 116 млн. лева.

 

Близо 192,4 млн. лева ще бъдат за денталната помощ, а медико-диагностичните дейности ще получат 100,9 млн. лв.

 

Близо 150 млн. лв. за разписани за резерва на НЗОК. Той ще може да се разпределя след 1 април 2021 г. според преходните и заключителните разпоредби.


Болниците, които лекуват пациенти с коронавирус, ще имат възможност да получават повече средства. Лечебните заведения обаче трябва да отговарят на определени условия. Трябва да имат разкрито и функциониращо мултипрофилно спешно отделение, както и клиники или отделения с интензивни, педиатрични, терапевтични и хирургични легла за активно лечение.

 

Също така да имат разрешение за осъществяване на дейност по минимум 20 клинични специалности, интензивно отделение или клиника с поне 15 изцяло оборудвани легла, медицински персонал, работещ в лечебното заведение на основен трудов договор – не по-малко от 900 души.

 

През лечебното заведение трябва да има месечно поне 1600 преминали хоспитализирани пациенти, а също така и не по-малко от 10 реанимационни легла за лечение на пациенти с коронавирус.


Предвидено е и финансиране за самостоятелните практики на сестрите и акушерките – новост, която беше одобрена през тази година.

 

За 2021 година се предвижда промяна в бюджета за лекарства. Предлага се да бъде разделен на четири, а не на три групи. В новата четвърта група ще се изнесат скъпоструващите медикаменти – например за редки болести. За тях фармацевтичните компании ще трябва да плащат допълнителни отстъпки, ако лечението на пациентите надвишава прага на ефективност, който е изчислен на три пъти брутния вътрешен продукт на човек от населението.

 

Бюджетът за новото перо е 490 млн. лв. За останалите три групи съответно бюджетите са 348,5 млрд. лв. за лекарствата с протокол, 322,5 млн. лв. за тези без протокол и 171 млн. лв. за онколекарства в болниците.

 

Други промени при финансирането на лекарствата предвиждат НЗОК да плаща медикаментите на болниците на най-ниската постигната цена на търговете, съобщава Investor.bg.

 

 

Коментари

Новини Варна