IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избрано
11:30 | 25 октомври 2020
Обновен: 20:51 | 24 март 2024

Как да прехвърлим детето на дистанционно обучение?

Процедурата не работи, няма центорве. Защо трябва да чакате поне двайсет на сто от хлапетата да се заразят?

По материала работи: Слав Велев
Как да прехвърлим детето на дистанционно обучение?

Родителите се оказаха в истински хаос по темата как да прехвърлят децата си в дистанционно обучение, ако не става дума за целия клас, пише "Стандарт".

 

В момента разпоредбите на просветното министерство гласят, че една паралелка минава в електронен вариант на обучение, ако 20 на сто от децата са болни. В същото време не е ясно кой заплаща тестовете за Ковид-19 на малчуганите, тъй като училището плаща само на учителите.


Много от семействата искат да оставят учениците си у дома, но се оказва, че не е толкова лесно. Една от основните причини е, че просветното министерство обяви, че децата, които остават у дома, ще бъдат обучавани от дистанционни образователни центрове, които така и не бяха създадени.


Според директора на Регионалното управление на образованието Ваня Кастрева, към момента родител, който реши сам да остави детето си у дома и на електронно обучение, ако целият клас е присъствен, ще получава по-некачествена преподавателска услуга. "Ако родителите искат детето да учи синхронно, тоест да следи през камера ставащото в клас и урока, родителите му трябва да получат писмено съгласие от всички останали родители на ученици", коментира Кастрева. Тя на няколко пъти вече се е сблъскала със случаи, в които родители на деца, които учат присъствено, отказват да подпишат с мотива "Не искам някой да дебне моето дете през камера". Затова и според нея повечето семейства, които оставят учениците си вкъщи, независимо по какви причини, няма да получават толкова качествена образователна услуга. "Сегашното електронно образование не е като миналата година, когато всички ученици бяха поставени в електронна среда", коментира тя. Тази година не може да се очаква от един учител да преподава първо на целия клас, а след това и на учениците, които са онлайн. По-логично е те да получават преди всичко задачи и проекти, които да свършат вкъщи, което не е същото. Освен това родителите, които искат сами да спрат децата си от училище, без целият клас да е под карантина, ще трябва да подпишат декларация пред директора, че ще следят детето да изпълнява училищните разпоредби.


"Няма логика, всеки родител би трябвало да може да вземе подобно решение. Вкъщи имаме бебе и възрастни хора, така че бихме предпочели второкласничката да не ходи в клас", коментира пред "Стандарт" майка.


По думите на министър Красимир Вълчев, около 1000 деца учат у дома, но вероятно това е свързано и с твърде разбърканите стандарти за това как трябва да се подхожда по време на коронавирус.


Друг проблем бе предизвикан от заповедта, коментирана между МОН и Здравното министерство, децата да са с маски в двора и без маски в класната стая. Най-съществените коментари бяха как учениците ще играят физкултура, но конкретно решение на МОН за това все още няма.


В същото време синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" ще анализира прегарянето на учителите в България преди и след пандемията на национална конференция във Велико Търново. Целта на конференцията е да анализира огромната опасност от прегаряне в учителската професия и да ситуира нова национална политика за превенция на бърнаут ефекта у българските учители и директори. Синдикатите искат намаляване на натоварването след 50-годишна възраст, както и нова категоризация на учителския труд.

Коментари

AbbeparFrame ( преди 3 години )
Моя история как я искал себе машину в Болгарии. Нашел себе Dodge, с маленьким пробегом по доступной цене. И вот, когда обсужждал со своим приятелем мою будущую покупку, он мне посоветовал сначала проверить историю авто. Скинул мне ссылку на ветку с одного форума, где обсуждали как перекупы комбинируют в машинами (покупают биток, скручивают пробег и т.д.) И тут я решил проверить вин код моего Доджика, я был потрясен, когда увидел что данное авто ранее было куплено на другом аукционе и что в нем б
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна