IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Избрано
14:29 | 25 октомври 2020
Обновен: 01:02 | 10 април 2024

Нов удар по джоба: 9 основни храни поскъпнаха

Най-значителна е надценката на кашкавала

По материала работи: Слав Велев
Нов удар по джоба: 9 основни храни поскъпнаха

Девет от основните хранителни продукти в потребителската кошница поскъпват с около 8 лв. от борсата до веригата. Така, за да си купим по килограм захар, брашно, ориз, кашкавал „Витоша“, краве сирене, охладено пиле, литър олио, а също и поне 6 яйца и още толкова кофички кисело мляко, ни трябват средно 47 лв., съобщи Марица.бг.

 

Най-значителна е надценката на кашкавала, който излиза с 4,39 лв./кг, или с 40,4%, по-скъп на крайния потребител, отколкото на самия търговец на дребно, доставил си го от стоковата борса. При кравето сирене също има немалка надценка. Докато по борсите то е струвало на едро по 7,10 лв./кг, в една от големите вериги у нас е вървяло по 8,29 лв./кг, или с над левче повече, което е 16,7% отгоре.

 

За кофичка кисело мляко пък броим по 1,29 лв. в магазина, докато по складовете се намира за 0,40 лв. по-малко. Надценката тук е с цели 50 на сто. Рекордьор обаче е оризът, чиято средна цена на дребно е 3,59 лв./кг, или с цели 59 на сто по-висока, отколкото в склада за търговия на едро.

 

 

Коментари

Новини Варна