IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Живот
16:58 | 30 март 2020
Обновен: 01:26 | 20 април 2024

Кои са полезните свойства на прополиса

Те са многобройни

По материала работи: Пламен Янков
Кои са полезните свойства на прополиса

Прополисът е продукт, който се произвежда от пчелите. Те го използват за изграждане на кошерите си. Рядко прополисът се предлага в чистата му форма. Подобен е на смола, лепкав, и съдържа и други пчелни продукти. 


Прополисът се употребява често при инфекции в устната кухина, стоматит, херпес, също при изгаряния. Няма научни доказателства, че е ефективен при ред състояния, но се отчита, че действа срещу вируси, бактерии и гъбички. Възможно е да има противовъзпалителен ефект и да подпомага заздравяването на кожата. 


В какви направления има данни, че прополисът може да помага?
 

Изплакването на устата с продукт с прополис помага за зазравяване на рани, причинени от прием на лекарства и протези, като и при млечница заради тях. Същото се документира и при лека форма на гингивит и пародонит, като намалява оплакванията и кървенето от венците. Прополисът обаче не действа при инфекции заради лоша хигиена на устата, натрупване на плака, но може да облекчи оплаквания като подуване и дискомфорт в устата при хирургична интервенция.


В някои изследвания се споменава, че при ежедневен прием на прополис в продължение на половин – една година се намаляват изявите на афти в устата. 


Възможно е да подейства положително и при настинки и други инфекции на горните дихателни пътища, но няма доказателства, че подобрява имунния отговор или ги лекува.


Прополисът очевидно действа благоприятно на кожата при някои оплаквания. Такива са кожните раздразнения по долните крайници при хора с диабет, както и при „крака на спортиста“. В случая добър ефект е дало използването на бразилски зелен прополис, с който се е третирал сърбежът, лющенето и зачервяването на кожата. 


Отчитат се някакво подоряване при вагинално подуване от приложението на специален разтвор с прополис, както и потискането на плоски и обикновени брадавици, но не действа при всички видове брадавици. 


Има данни, че при денга, която се пренася през комари, приемалите прополис успоредно с останалото лечение, се възстановяват по-бързо.


Изглежда приемът на прополис има положително въздействие и по отношение контрола на кръвната захар при хора с диабет, но не влияе на инсулиновите нива или инслулиновата резистентност. 


Приемът на прополис е дал интересни резултати по отношение лечението на инфекции на червата от паразити – приеман в продължение само на 5 дни се оказва, че излекува ламблиозата, по-ефективно отколкото лекарството тинидазол при повечето хора. Изследването обаче е на ранен етап.


Положителен ефект показва и при лечението на херпес, като помага за по-бързото и пълно заздравяване на кожата от лезиите.


Всички изброени ефекти са на база малки проучвания и проучвания на ранен етап. Други предположения относно лечебния ефект на прополиса е рано да се твърдят.
 

Puls.bg 


Четете още: 6 доказани ползи от приема на селен

Коментари

Новини Варна