IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
18:16 | 30 март 2020
Обновен: 13:19 | 24 март 2024

Колко често трябва да се къпем?

Хидратацията на тялото е изключително важна за цялостното здраве на организма

По материала работи: Пламен Янков
Колко често трябва да се къпем?

Колко често трябва да се къпем е колкото шеговит, толкова и важен за здравето въпрос. Обикновено отговорът му зависи от възрастта. По-възрастните хора, бебетата и малките деца са склонни към по-суха кожа, което може да доведе до екзема, затова ежедневното къпане за тях е оптималния вариант. Повечето хора в активна възраст пък имат нормална кожа и къпането всеки ден е подходящо, но има няколко малки стъпки, които са ценни, за да не се пресуши кожата на тялото.


Хидратацията на тялото е изключително важна за цялостното здраве на организма. Прекаленото третиране на кожата може да наруши естествената ѝ защита, осигурена от серамидите - липиди, които се срещат естествено в кожата и са важни за бариерната и функция и задържането на хидратацията. Без серамидите кожата може да стане суха, сърбяща и раздразнена.


За да се предотврати процесът, е изключително важно да се избягват горещите и много дълги душове. А след всяко къпане е нужно да се нанесе хидратиращ крем, докато кожата все още е влажна. Важно е хората с чувствителна кожа да избягват силно ароматизираните сапуни, които съдържат добавки, причиняващи дразнене или дори алергични реакции. Изборът на козметика е важно да е съобразен с конкретния тип кожа – суха, нормална, смесена, мазна и склонна към акне и др.


Колкото и да е невероятно, не е необходимо всеки ден да се използва сапун за цялото тяло, пише Puls.bg. Но има зони, за които тази привилегия не важи. Сапунът ежеденевно е задължителен за краката – добната и горната част, както и за интимната област, поради риск от колонизиране на патогени.


Нерядко стремежът към чиста и гладка кожа е свързан с екстремно ексфолиране с различни по вид и структура скрабове. Но те могат да причинят микро травми и ожулвания по кожата. За ексфолирането е нужно да се използват продукти с гликолова или млечна киселина, които са по-нежни. За краката пък са подходящи продуктите, съдържащи урея, която разгражда сухите, мъртви кожни клетки и омекотява загрубелите стъпала.


Четете още: 6 доказани ползи от приема на селен

Коментари

Новини Варна