IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
15:43 | 8 април 2020
Обновен: 02:24 | 11 април 2024

Психолог: Кризата ще промени смисъла на съществуването ни

След обявяване на извънредното положение са се проявили и другите нормални страхове, свързани с бъдещето

По материала работи: Борис Проданов
Психолог: Кризата ще промени смисъла на съществуването ни

Смисълът на човешкото съществуване след преодоляване на кризата около коронавируса ще е да бъдем повече време с тези, които обичаме. Това мнение изрази психологът Христо Монов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

 

По думите му след кризата ще се наложи да променим представите си за живота. "Нужно е забавяне на темпото, конкуренцията ни беше движещият мотив, а не би трябвало да е така. Ще видим, че човекът до нас е по-голяма ценност от материалните неща", изброи той.

 

Гостът обяви, че е създаден екип за кризисна подкрепа онлайн и по телефон към Дружеството на психолозите в страната още от 13 март.

 

"Първо наблюдавахме страха такъв, какъвто трябва да бъде, от нещо невидимо, но реално", каза той.

 

Психологът допълни, че след обявяване на извънредното положение са се проявили и другите нормални страхове, свързани с бъдещето.

 

Той обясни, че кризата показва реалните ценности и  морални устои на всеки човек. Нашите съвети към хората са да използват ситуация - да обърнат внимание на близките си, много често хората се оплакват, че е загубена комуникацията в дома и започват да се карат в това време.

 

По думите му кризисната интервенция не е психотерапия, тя има за цел да успокоява.

 

"Търсят ни хора със сериозни бизнеси. При полицаите и лекарите също ще е необходима помощ след преодоляване на тази ситуация", подчерта Монов.

 

Според него тонът на Националния оперативен щаб при съобщаване на данните за заболелите трябва да стане малко по-обнадеждаващ.

dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна