IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Живот
15:44 | 5 юни 2020
Обновен: 15:26 | 24 март 2024

Ягодова луна гледаме тази вечер

Очаква ни и частично лунно затъмнение

По материала работи: Слав Велев
Ягодова луна гледаме тази вечер

Днес наблюдаваме явлението Ягодова луна. То ще се случи в 22:12 ч. Интересното е, че то почти съвпада с лунното затъмнение, което ще започне в 20:47 ч.

 

Частичното лунно затъмнение ще започне в 20:45 ч. българско време и ще продължи до 00:04 ч. Затъмнението ще може да бъде наблюдавано от Европа и Африка, на изток до Азия и Австралия

 

Максималното затъмнение ще се случи в 22.26 часа, когато 59% от Луната ще бъде потопена в сянката на Земята. Цялата продължителност на затъмнението е 3 часа 18 минути и 13 секунди.

 

И четирите лунни затъмнения за 2020 г. са само на частични, а следващото пълно лунно затъмнение ще може да се наблюдава от Северна Америка и Тихия океан на 26 май 2021 г.

 

Астрономически луната преминава през няколко различни фази. Когато е във фаза на пълнолуние, изглежда като голяма кръгла топка в небето. Лунното затъмнение е това, което се случва, когато земната сянка блокира слънцето.

 

През юни месец пълнолунието се нарича Ягодова луна, а произходът на името има много интересна история. Коренните жители на Северна Америка са давали имена на всяко пълнолуние и често са ги обвързвали със събитията, които са се случвали по това време.

 

Тази конкретна пълна луна се нарича ягодова, защото е сигнализирала на племената в Северна Америка, че е време да съберат дивите ягоди.

Коментари

Новини Варна