IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Крими
17:38 | 8 април 2020
Обновен: 01:39 | 10 април 2024

Не одобриха споразумение за условна присъда на наркодилър

Пред съда Стефан Г. заяви, че се признава за виновен

По материала работи: Пламен Янков
Не одобриха споразумение за условна присъда на наркодилър

Варненският окръжен съд не одобри споразумение, постигнато от Окръжна прокуратура- Варна и 36-годишния Стефан Г., с което той се признаваше за виновен в това, че без да има разрешително държал с цел разпространение, високорискови наркотични вещества.
 

На 19.11.2019 г. във Варна и в с. Осеново обл. Варна Стефан Г. държал марихуана с общо нетно тегло 2 321.93 гр. на обща стойност 13 931.58 лв.
 

Обвиняемия е роден в Провадия, но живее във Варна, български гражданин, със средно образование, работи, неосъждан.
 

Пред съда Стефан Г. заяви, че се признава за виновен и разбира последиците от споразумението. Декларира, че го е подписал доброволно, както и че съжалява за извършеното.
 

Държавното обвинение и обвиняемият се бяха споразумели 36-годишния мъж да приеме да изтърпи наказание „лишаване от свобода" за срок от 1 година и 10 месеца, което да бъде отложено с изпитателен срок от 3 години, без да му бъде налагано наказание „глоба“.
 

Варненският окръжен съд, като взе предвид становищата на страните намери, че постигнатото споразумение в този си вид противоречи на морала и закона. За да стигне до този извод съдът взе предвид изключително високото количество, вида и стойността на наркотичните вещества. Постигнатото в споразумението наказание от една година и десет месеца според съда е изключително занижено. Несъответстващо на извършеното престъпление е и споразумението на страните да не бъде налагано и кумулативно предвиденото наказание „глоба“. Според съдебния състав, предложеното отлагане на наказанието, предвид данните съдържащи се в делото би било неоправдано снизхождение спрямо обвиняемия Стефан Г.
 

Съдът, преценявайки обществената опасност на деянието и на дееца, изведе извода, че предложеното наказание не би изпълнило целите по отношение на специалната превенция, още по-малко по отношение на генерална превенция. Поради тези аргументи съдът не одобри внесеното споразумение, прекрати наказателното производство и го върна на Окръжна прокуратура-Варна.
 

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.


Четете още: Варненец открадна тонколони от кола

Коментари

Новини Варна