IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Крими
11:39 | 26 май 2020
Обновен: 06:09 | 28 март 2024

Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за убийството на пастир

Решението е окончателно

По материала работи: Ставри Таргов
Апелативният съд остави в ареста обвиняемия за убийството на пастир

Варненският апелативен съд потвърди ареста на обвиняемия за убийството на пастира край с. Горен близнак. Спрямо Дончо Д. е повдигнато обвинение за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин.

 

47-годишният Ахмед А. бил нает да пасе стадото на бащата на Дончо. На 16 май вечерта обвиняемият, след употреба на алкохол, отишъл да нощува в постройка до кошарата на баща си в гората край Горен близнак. Пастирът му поискал цигари, но той отказал и двамата се скарали.

 

Дончо нанесъл побой с дървена дъска над овчаря, а после заспал. След като изтрезнял, видял състоянието на Ахмед и извикал спешна помощ. Лекарите констатирали смъртта на овчаря.

 

На 19 май Варненският окръжен съд определи спрямо 39-годишния мъж най-тежката мярка за процесуална принуда. Това определение е предмет на ревизия от Апелативния съд, след като бе обжалвано от задържания.

 

В днешното съдебно заседание адвокатът на Дончо изтъкна както социалния статус на подзащитния си – той е семеен, работи, има постоянен адрес, така и действията му след престъплението – оказал е помощ на пострадалия, не е избягал и не се е укрил, съдейства на разследването.

 

Представителят на Апелативната прокуратура обясни, че събраните доказателства уличават сина на собственика на стадото в извършване на деянието. От тежестта на предвиденото наказание се извежда опасност от укриване.

 

Обществената опасност потвърждава, че най-тежката мярка за процесуална принуда е съответна на престъплението.
Чрез аудиовизуална връзка с ареста, обвиняемият каза, че съжалява за постъпката си.

 

Съдебният състав след като съобрази доводите на страните, изложени в съдебното заседание и мотивите в първоинстанционния съдебен акт, изтъкна тежестта на повдигнатото обвинение – убийство с особена жестокост. Въззивната инстанция подкрепи изводите на Окръжния съд, че Дончо е извършил деянието, тъй като са налични достатъчно доказателства за това.

 

Правилен е и изводът на първата инстанция, че няма реална опасност 39-годишният мъж да извърши престъпление или да се укрие. Но въпреки това размерът на предвиденото наказание – минимум 15 години лишаване от свобода – обосновава необходимостта от потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение. Затова и апелативната инстанция прие за единствено адекватно задържането под стража.

 

Всички тези заключения доведоха съдебния състав до извода, че определението на Варненския окръжен съд е правилно, обосновано и законосъобразно.

 

Съдебният акт на Апелативния съд, който потвърждава ареста на обвинения в убийство с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин Дончо Д., е окончателен и не подлежи на обжалване.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна