Шофьор, причинил смъртта на майка си и приятел в катастрофа, получи условна присъда
Делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие
Публикувана: 11 Aug 2020 | 13:33

Варненският окръжен съд призна за виновен 45-годишния Красимир П., за това, че причинил по непредпазливост смъртта на майка си и на 19 годишно момче - негов приятел.

 

Пътното произшествие възникнало на 2 май 2019 г. Красимир П. бил правоспособен шофьор от 1993 г. и работил като шофьор в куриерска фирма. Бил добре запознат с пътищата в област Варна.

 

Предложил на родителите си и на сина си да го придружат от с. Гроздьово за Пловдив, откъдето трябвало да купят автомобил. В управляваното от него БМВ се качили двамата родители на Красимир, синът му и негов приятел, който заедно с 66-годишната му майка пътували на задната седалка.

 

Денят бил слънчев, пътната настилка суха. Красимир добре познавал маршрута, защото много пъти бил минавал оттам и знаел, че има неравности, дупки и завои. Въпреки предупрежденията на пътуващите, че е необходимо да намали скоростта, заради лошото състояние на настилката, 45-годишният водач продължил да шофира с около 75 км /час.

 

Малко след с. Цонево при излизане от десен завой заради несъобразената скорост и в опит за избегне неравностите, за да избегне удар с насрещно движещ се автомобил, Красимир П. завил рязко надясно.

 

Подсъдимият загубил контрол над БМВ-то, което се ударило в мантинелата, която се откачила, а при преобръщането на автомобила от него изпаднали майката на Красимир и неговия приятел. В следствие на тежките травми от удара, по –късно и двамата починали.

 

Делото беше решено в едно заседание. Красимир П. поиска наказателното производство да бъде гледано в условията на съкратено съдебно следствие като призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. 

 

При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

 

Красимир П. е със основно образование, разведен, със син, за който се грижи, без предишни осъждания.

 

Държавното обвинение и частните обвинители поискаха налагане на наказание към средния размер предвиден в НК – след намалението с 1/3 - 4 години лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно ефективно. Повереникът и защитата на подсъдимия пледираха за наказание към минималния размер, а именно 2 г. след редукцията.

 

За извършеното престъпление тричленният състав на Варненски окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца, което намали с една трета до 3 години, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 5 години. 

 

Красимир П. е лишен от право да управлява автомобил за времето на изпитателния срок.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )