IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Крими
14:32 | 29 септември 2020
Обновен: 10:13 | 15 април 2024

Двама крадливи братовчеди остават в ареста във Варна

Мярката домашен арест на единия от хях бе заменена с по-тежка

По материала работи: Ставри Таргов
Двама крадливи братовчеди остават в ареста във Варна

Варненският апелативен съд отмени определение на Окръжния съд, с което спрямо обвинен в грабеж е бил определен домашен арест и постанови задържането му под стража.

 

Втората инстанция потвърди най-тежката мярка за неотклонение за братовчед му, заедно с когото са обвинени в извършването на грабеж в съучастие и в условията на опасен рецидив.
    

 

Престъплението е било извършено във Варна на 17 август, но е разкрито месец по-късно. Двамата отнели портфейл, мобилен телефон и сумата от 20 лв, като използвали сила.

 

Братовчедите са с богато криминално минало – 28-годишният Зоран е с 12 присъди, а 27-годишният Милан е осъждан 6 пъти, 8 които за еднотипни по начин на извършване грабежи, посочи представителят на Апелативната прокуратура.  
    

 

Настоявайки за по-лека мярка за неотклонение, защитата на Зоран А. изтъкна тежкото му семейно положение – има 5 деца, предстои да се роди шесто. Показал е добро процесуално поведение, като е признал извършеното.

 

Съдебният състав потвърди като правилни изводите на първата инстанция и прецени, че жалбата срещу задържането на Зоран е неоснователна. Извършването на деянието в условията на опасен рецидив обосновава реална опасност от укриване или извършване на престъпление.
    

 

Прокуратурата протестира определения на Милан домашен арест. Обвинението не намира съществени разлики в събраните доказателства по отношение на двамата роднини.

 

Свидетелски показания разкриват механизма на извършения грабеж и ролята на Милан А. в него. Защитата пък оспорва да са налице необходимите уличаващи го престъплението данни.
    

 

Апелативният съд намери протеста на прокуратурата за основателен. За разлика от първата инстанция въззивната достигна до извод за обосновано предположение за съпричастността и на този обвиняем. Не е опровергана и презумпцията, че той може да извърши престъпление или да се укрие при по-лека мярка.

 

В полза на решението за задържане под стража е писмо от Областната служба „Изпълнение на наказанията“ за невъзможността домашният арест да бъде контролиран с електронно наблюдение, тъй като домът на лицето не е присъединен към електроразпределителната мрежа.
    

 

Като провери определенията на Окръжен съд – Варна, и съобрази доказателствата и становищата на страните, апелативната инстанция реши, че  законосъобразна и единствено адекватна е мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Зоран А. и Милан А., обвиняеми за грабеж, извършен с употреба на сила в условията на опасен рецидив.
    

 

Постановените съдебни актове не подлежат на обжалване.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна