IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Крими
16:23 | 30 септември 2020
Обновен: 05:45 | 28 март 2024

Шофьор с присъда за причинена смърт на мотоциклетист във Варна

Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие

По материала работи: Ставри Таргов
Шофьор с присъда за причинена смърт на мотоциклетист във Варна

Варненският окръжен съд призна за виновен 46-годишния Пламен П., за това, че като водач на автомобил нарушил правилата за движение и причинил по непредпазливост смъртта на мотоциклетист във Варна.

 

На 17.08.2018 г. Пламен П. пътувал със семейството си по бул. „8-ми приморски полк“ посока от кв. Виница към центъра. Поради ремонт движението в този участък се извършвало еднопосочно и в две ленти в посока от центъра към кв. Виница.

 

Достигайки до магазин "Кауфланд", Пламен решил да извърши маневра „завой на ляво" с цел включване в отбивката, тъй като установил, че със съпругата си са забравили вещи и се налагало да се върнат до дома си.

 

Преди започване на маневрата подсъдимият подал светлинен сигнал и след като се убедил, че няма движещи се МПС в насрещната лента за движение започнал да завива. По същото време 35-годишен мъж с мотоциклет "Сузуки" навлязъл неправомерно в насрещната лента за движение с цел изпреварване на образувалата се колона от автомобили.

 

Поради високата скорост, с която се движел мотоциклетистът, последвал силен удар между него и подсъдимия. След сблъсъка Пламен П. направил всичко възможно да помогне на пострадалия, който същия ден починал в болницата.

 

Съгласно заключенията на автотехническата експертиза скоростта на движение на Пламен П. преди катастрофата е била 10,60 км/ч, а на мотоциклетиста над 86 км/ч при позволени 50 км/ч.

 

Обвинението спрямо 46-годишния мъж е, че при предприемането на каквато и да било маневра, той не се убедил, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него или минават покрай него.  

 

Пламен П. е със средно образование, работи, женен, с чисто съдебно минало. Той призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт.

 

Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие, като при тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

 

За извършеното престъпление Варненският окръжен съд наложи на Пламен П.  наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, което намали до 1 година, чието изпълнение бе отложено с изпитателен срок от 3 години. 

 

46-годишният мъж е лишен от правото да управлява автомобил за срок от година и половина, считано от влизане на присъдата в сила.

 

Подсъдимият е осъден да плати и направените по делото разноски в размер на 1039,25 лева в полза на Държавния бюджет по сметка на ОД на МВР-Варна.

 

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна