IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Крими
15:12 | 20 октомври 2020
Обновен: 05:40 | 28 март 2024

Пореден неуспешен опит на обвиняем за убийството на DJ Теди за по-лека мярка

Апелативният съд във Варна не уважи искането

По материала работи: Ставри Таргов
Пореден неуспешен опит на обвиняем за убийството на DJ Теди за по-лека мярка

Апелативният съд във Варна не уважи искането на обвиняемия като подбудител на убийството на DJ Теди за по-лека мярка за неотклонение. За шести пореден път след ареста на Григор К. през август миналата година въззивната инстанция разглежда казуса със задържането му под стража.

 

На проверка днес бе подложено определение на Варненския окръжен съд от 9 октомври, с което е потвърдена най-тежката мярка за процесуална принуда.
    

 

Пресслужбата на съда припомня, че дисководещият Тодор Тодоров, известен като DJ Теди, е бил открит мъртъв пред блока си във Варна на 26 февруари 2015 г. Убийството беше разкрито миналото лято. Освен сочения за подбудител, към наказателна отговорност е привлечен и Константин Б. – като физически извършител.
    

 

В съдебното заседание от Апелативната прокуратура посочиха, че не са настъпили обстоятелства, които да налагат промяна на мярката за процесуална принуда. Не е разколебано предположението за съпричастността на Григор, за която са събрани достатъчно доказателства.
    

 

Приключването на досъдебното производство и предстоящото внасяне на делото в съда е ново обстоятелство, опонира защитата. Адвокатът на обвиняемия изтъкна продължителния срок на задържането на доверителя му – над 14 месеца, на фона на 5-годишно разследване.

 

Отказът на прокуратурата да разреши на 48-годишния Григор да сключи граждански брак със свидетелка по делото нарушава правата и на двамата, счита защитникът.  
    

 

При произнасянето си съдебният състав припомни, че Григор К. е обвиняем за тежко умишлено престъпление.

 

Законосъобразни са изводите на първоинстанционния Окръжен съд – Варна, че събраните доказателства могат да формират обосновано предположение за авторството на деянието. Подозрението на прокуратурата се основава на множество материали, събрани от разследващите.

 

Правилно първата инстанция е приела, че няма опасност Григор да се укрие. И този съдебен състав обаче счита, че не е отпаднал рискът от извършване на престъпление.

 

След сключването на брак и ако обвиняемият е с по-лека мярка за неотклонение, той би заживял на един адрес със свидетелката. Така би се създала възможност да й въздейства и да извърши престъпление против правосъдието.
  

 

По отношение на продължителността на задържането, съдът посочи, че макар и дълъг, периодът от една година и два месеца не надхвърля установения от закона срок. Видно е, че делото е с голям обем, с фактическа и правна сложност, аргументира се въззивният съдебен състав.
    

 

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на обвиняемия като подбудител на убийство Григор К., е окончателно.
    

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна