IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
15:43 | 29 юли 2019
Обновен: 12:14 | 26 март 2024

От 10-та „Алея на книгата“: "Написаното остава. Пиши правилно!"

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Хиляди книжни заглавия и специални събития очакват четящите хора във Варна в новата „Алея на книгата“. Вече започна сглобяването на книжните шатри. В разгара на лятото, между 2-ри и 11-ти август, в морската столица акостира „Алея на книгата” - най-голямото книжно изложение на открито в България. Над 50 български издателства и книгоразпространители, разположени в 19 шатри в пространството от хотел „Черно море“ до Фестивалния и конгресен център ще покажат хиляди книжни заглавия и специални предложения; Литературен кът с богата Културна програма за деца и възрастни; специални събития. Официалното откриване е на 2 август  от 18:00 ч. в Литературния кът, пешеходната зона на бул. „Сливница“ (в близост до пресечката с ул. „Стефан Караджа“).

 

Литературният кът е любима част от „Алея на книгата“. Именно там се провежда богатата Културна програма, която представя българската литературна сцена в цялото ѝ многообразие. Събитията включват премиери на книги, срещи с писатели и преводачи, дискусии. Има специален модул с активности и за най-малките читатели. По случай юбилейното десето издание на „Алея на книгата” - Варна, която води своето начало именно от морската столица, в програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките. На 3-ти и 4-ти август от 15:00 до 18:00 часа Институтът ще участва в Културната програма с инициативата "Написаното остава. Пиши правилно!". Всеки, който желае да тества знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Всички ще получат стикери „Написаното остава. Пиши правилно!“, чието предназначение е да бъдат залепени върху върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се участници ще получат и други награди.

В знак на подкрепа към здравната система на града, Община Варна и Асоциация „Българска книга” организират кръводарителска кампания под мотото „Капка кръв може да спаси живот, прочетена книга може да промени живот“. Всеки, който се включи в кръводаряването, ще бъде „поощрен” с книга, подарък от българските издателства.

 

Общото между Копривщенските къщи и Прованс оживява в изложба във Варна

Коментари

Новини Варна