IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
15:47 | 29 август 2020
Обновен: 18:31 | 24 април 2024

Откриват изложба на Иван Стратиев в Арт галерия Le Papillon

Ще бъдат показани най-новите му творби

По материала работи: Ставри Таргов
Откриват изложба на Иван Стратиев в Арт галерия Le Papillon

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да срещне почитателите на изящното изкуство с най-новите творби от многообразното творчество на талантливия художник Иван Стратиев в пространството на галерията от 3-ти до 30-ти септември 2020 г. на прага на неговия шейсетгодишен юбилей.

 

Тази колекция от "Картини с биографии" няма претенциите да обхване необхватното - да покаже невероятното жанрово разнообразие, изпълнено в различни техники от маслени бои, акварел, пастел, разнообразни графични техники, на високо ерудирания художник Иван Стратиев.

 

Но тя ще открехне малък прозорец към неговия необятен вътрешен свят, фантазия и дълбока емоционалност. В експозицията присъстват от камерен до голям формат както импресионистични пейзажи, хипер-реалистични натюрморти, истории с реалистичен художествен изказ и елегантен сюрреализъм, така и портрети с прожекции на границата на абстрактното.

 

Реакцията му на всичко красиво и впечатлително, което той е съзрял в шейсетгодишния си житейски път, е резултат от редица асоциативни емоционални връзки, които пресъздава в ателието си и задълбочава проникването в непреходното и вечното чрез завоалираните обекти и сюжетноста в творбите му.

 

Така се раждат картините със собствени биографии, като всяка обогатява своята си история и живот още щом слезе от статива и влезе в галерия, дом, колекция или музей.

 

Иван Стратиев развива и надгражда своя талант и умения, следвайки любознателността си, интереса си към изследване на природата и нейните елементи в непосредствен досег, но и разгръщайки темите, постиженията и търсенията на редица големи холандски, италиански, испански художници от ХVII и XVIII век.

 

Творбите му, макар да следват жанрово и технически влеченията му към сюрреализма, реализма, хипер-реализма, метафизика, еротика, мистика, суфистика, са силно разпознаваеми за ценители и колекционери с типичният си майсторски поантилизъм и специфичното полагане на маслените бои и щрихите при рисунките.

 

Дали ще рисува прожектирана своя творба върху голо тяло, дали - пейзаж от натура или ще подреди фигуративен пъзел от старинни предмети, които колекционира, изследвайки връзката човек-предмет, или ще вплете в сюрреална история привидно ненужни вече предмети, Стратиев разлага със страст цветовете.

 

Виртуозно борави с различни художнически похвати и създава изображението от ситни живописни маски, създаващи трептяща атмосфера. Често изгражда сложна метафизична символика с дълбок замисъл до осъзнат анахронизъм, но всъщност това е завръщане към класическото изкуство, но през съзнанието на съвременния художник.

 

Според Стратиев, за да си анахронист, трябва да можеш да мислиш самостоятелно, като се базираш на вече утвърдени ценности в европейското изкуство като стилове, техники, технологии и т.н. Възхищавайки се на класическите образци на Европейското наследство от древна Гърция, през Ренесанса до "Модерните времена" от края на XIX и XX век, авторът неотклонно заявява своите предпочитания към творци и шедьоври като присъствие на теми и идеи в своите произведения.

 

Приемайки "анахронистичното", "авангардността" на времето, в което живеем, Иван Стратиев, във всяка своя нова изложба, представя на публиката нещо ново и различно във формална или идейна посока. Познавачите могат да разпознаят в творбите му почерка или образи от творбите на Салвадор Дали, нещо от спецификата на средновековното испанско изкуство, на холандската школа, на Йероним Бош, на Брьогел и др.

 

За Иван Стратиев не са характерни прибързаните реакции на злободневни събития и увлечения по модни способи да се прави впечатление на всяка цена.

 

Изложбата се открива на 3 септември 2020 г. в 18.00 часа.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна